Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρ. Κράτσα: Από «κακός» μαθητής η Περιφέρεια μας θα γίνει “πρότυπο” σεβασμού του περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων

Ρ. Κράτσα: Από «κακός» μαθητής η Περιφέρεια μας θα γίνει “πρότυπο” σεβασμού του περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα τονίζει στο in.gr: Η εικόνα έχει ήδη αλλάξει, μπήκαν οι βάσεις στην καθημερινότητα ενω η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων δρομολογείται. Έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα με Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε όλα τα νησιά σε φάση δημοπράτησης ή επιλογής αναδόχου.

Η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, Ρόδη Κράτσα είναι βέβαιη πως η θητεία της θα συνοδευτεί με μεγάλα έργα και παρεμβάσεις. Ως πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δεσμεύεται δημοσίως πως η περιφέρεια θα γίνει πρότυπο σεβασμού του περιβάλλοντος.

Στη συνέντευξη τονίζει πως τα Ιόνια νησιά είναι ο ιδανικός τόπος για πτήσεις υδροπλάνων, έργο που θεωρεί πως βρίσκεται στη τελική ευθεία και με την δημιουργία δομών, όπως ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την δημιουργία ενός πλαισίου, με στοχευμένες δράσεις για την αναγνωρισιμότητα και την προβολή κάθε τουριστικού προορισμού, θεωρεί πως τα Ιόνια νησιά θα αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης για όλο τον χρόνο. Η πρώτη περιφερειάρχης γυναίκα της χώρας μετά από ενάμιση χρόνο θητείας, καλύπτει πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα αναγκαία χιλιόμετρα που θα οδηγήσουν την περιοχή ευθύνη της, στη γη της επαγγελίας.

 

“Εικόνες ντροπής που είδατε στο παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε να σκιάσουν ξανά τα Ιόνια νησιά μας” μας είχατε δηλώσει στο in.gr σχεδόν πριν από ένα χρόνο και αναφερόσασταν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα παραμένετε το ίδιο αισιόδοξη; Πρόκειται άλλωστε για μείζον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα σε μια Περιφέρεια που “τρέφεται” από τον τουρισμό.

 

Η εικόνα έχει ήδη αλλάξει, μπήκαν οι βάσεις στην καθημερινότητα ενω η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων δρομολογείται. Έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα με Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε όλα τα νησιά σε φάση δημοπράτησης ή επιλογής αναδόχου.

Το στοίχημα, όμως, είναι μεγαλύτερο. Ανάλογο με την υψηλή τουριστική ταυτότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε μικρά και μεγάλα νησιά που πρέπει να προσφέρουμε.

Ο νέος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων που συγκεντρώνει Δήμους και Περιφέρεια και έχω την τιμή να προεδρεύω, προετοιμάζει ένα ευρύ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης από την διαλογή στην πηγή έως την ενεργειακή αξιοποίηση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού.

Από “κακός” μαθητής η Περιφέρεια μας θα γίνει “πρότυπο” σεβασμού του περιβάλλοντος και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έχει περάσει από χίλια κύματα το θέμα με τα υδατοδρόμια. Τελικά κα Κράτσα, θα δούμε υδροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται στα Ιόνια νησιά;

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου μας, το οποίο είναι καταρτισμένο με υψηλές προδιαγραφές σε βασικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που θα παραδοθούν στα Λιμενικά Ταμεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μεγανίσι και Λευκάδα, με χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις (Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων), ενώ στην Κέρκυρα και στους Παξούς υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένοι χώροι. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες για το πτητικό σκέλος

Τα Ιόνια είναι ιδανικός τόπος για την πτήση υδροπλάνων λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και αναγκαίο για την τουριστική ανάπτυξη, την ενδοεπικοινωνία των νησιών μας και την λειτουργία της Περιφέρειας και του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου διαθέτουμε δομές και υπηρεσίες σε όλα τα μεγάλα νησιά μας. Επίσης, θα δώσει ασφάλεια στους κατοίκους των μικρών νησιών.

 

Μετά από ενάμιση χρόνο στη διοίκηση της Περιφέρειας και εν μέσω πανδημίας που όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα, οι δομές υγείας ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις; Τα 12 κέντρα υγείας που υπάρχουν είναι επαρκώς στελεχωμένα; Επίσης, σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό παρατηρούνται ελλείψεις;

 

Η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις δομές και τις υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένες  ή ανεπαρκείς.

Παράλληλα, με την στήριξή μας στην αναβάθμιση και εξοπλισμό των τεσσάρων Γενικών Νοσοκομείων, θέσαμε προτεραιότητα την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, του ιατρικού και λειτουργικού εξοπλισμού των 12 Κέντρων Υγείας προκειμένου να καταστούν σύγχρονα και να απολαμβάνουν οι μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας παντού.

Το κόστος θα ξεπεράσει τα 12.000.000€ με την διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων και βέβαια διαθέτουμε 11.000.000€ από το ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των μισθών του προσωπικού που προσελήφθησαν λόγω πανδημίας.

Προωθείται παράλληλα η τηλεϊατρική, πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές και τα μικρά νησιά.

 

Επλήγη λόγω covid η τοπική επιχειρηματικότητα και σε ποιο βαθμό;

 

Η πανδημία έπληξε βαθιά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να υποφέρουν από το παρατεταμένο lockdown. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό και να απλώσουμε ένα δίχτυ ασφάλειας στο ανθρώπινο δυναμικό.

Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας  συμβάλλαμε με 30 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα κεντρικά μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης τα οποία επέστρεψαν υπερτριπλάσια στους δικαιούχους των ιονίων Νήσων, ενω διαθέτουμε άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για ένεση ρευστότητας άμεσα στις επιχειρήσεις των νησιών μας.

Παράλληλα, ενισχύουμε τον προστατευτικό εξοπλισμό τους ενάντια στον covid-19, αλλά και την υποδομή για ψηφιακή οργάνωση και υπηρεσίες των μικρών επιχειρήσεων, ενώ θεσμοθετούμε Βραβεία Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

Στην Περιφέρεια σας αυξήθηκε ο πληθυσμός που κατέφυγε στις κοινωνικές δομές για την κάλυψη των βασικών του αναγκών;

 

Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης  αλλά και πρωτοβουλιών για να συμπαρασταθούμε στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, σε είδη πρώτης ανάγκης, σε ψυχολογική υποστήριξη αλλά και σε προμήθειες προστατευτικών υλικών καθ΄ όλη την περίοδο της κρίσης. Το βασικό μας επίτευγμα είναι ότι καταφέραμε να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ), το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια μας και παρέμενε ανενεργό από το 2016.

Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στον ευαίσθητο αυτό τομέα, χάρη στην μεθοδικότητα και επιμονή της Περιφερειακής Αρχής προσφέροντας στους δικαιούχους είδη πρώτης ανάγκης εφαρμόζοντας τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

Δημιουργήσατε Film Office για να αναλάβει το έργο της προσέλκυσης παραγωγών ταινιών στα νησιά σας. Καλή κίνηση. Υπάρχει κάτι χειροπιαστό να μας πείτε έστω και σαν φιλολογικό ενδιαφέρον δεδομένης της πανδημίας;

 

Ο κινηματογραφικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και η χώρα μας έχει καταλάβει ότι πρέπει να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέλκυσής τους. Το Ionian Film Office (Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών Ιονίων Νήσων), δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg / CIAK με στόχο την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων παραγωγών, αναδεικνύοντας τα νησιά μας ως μοναδικές τοποθεσίες φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού κάλλους και με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Συνεργαζόμαστε στενά με τη Σχολή Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας αλλά και το Hellenic Film Commission, αντίστοιχη με το Film Office υπηρεσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Έχει, ήδη, προσελκύσει και υποστηρίξει την ελληνική παραγωγή “42 Βαθμοί” που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2020,  και η οποία θα προβληθεί το Μάρτιο του 2021 από το τηλεοπτικό κανάλι της Cosmote. Έλαβε, ήδη, μέρος στο Focus 2019, στο Λονδίνο στην διεθνή συνάντηση των παραγωγών, με την συμμετοχή πάνω από 75 χωρών, αλλά και φέτος σε διεθνείς διαδικτυακές “συναντήσεις”.

Στόχος μας είναι να βάλλουμε τα Ιόνια Νησιά ως ανταγωνιστικό προορισμό  στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών λόγω των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους.

Tι έχετε σχεδιάσει ώστε να συνδράμετε περαιτέρω στη προώθηση του τουριστικού σας προϊόντος;

 

Κατ΄ αρχάς διατηρούμε ζωντανή την εικόνα του προνομιακού ασφαλούς τουριστικού προορισμού με διάφορους τρόπους εντός και εκτός Ελλάδος. Προωθήσαμε τον Δεκέμβριο μέσω κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), τα Ιόνια Νησιά ως έναν ταξιδιωτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, και με όλες τις συνθήκες.

2.500.000 πολίτες έλαβαν 4 εκατομμύρια εμφανίσεις της καμπάνιας μας με εμβληματικές τοποθεσίες, μνημεία, παραλίες και σκηνές υπαίθρου από κάθε νησί.

Παράλληλα, για την βιωσιμότητα του τουρισμού προχωρούμε στην δημιουργία δομών, όπως ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την δημιουργία ενός πλαισίου, με στοχευμένες δράσεις για την αναγνωρισιμότητα και την προβολή κάθε τουριστικού προορισμού.

Έχουμε σοβαρές δυνατότητες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου λόγω του πλούτου των πολιτιστικών δομών και εκδηλώσεων, των επισκέψιμων χώρων κλπ.

Εικάζουμε πως είναι στο σχεδιασμό σας η αναβάθμιση του οδικού σας δικτύου, διότι καλό είναι να προσελκύουμε τουρίστες αλλά χωρίς υποδομές τους εκθέτουμε σε κινδύνους. Το ίδιο αφορά βέβαια και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, φυσικών φαινομένων, ασφάλειας έναντι εμπρησμών, δικτύων αποχέτευσης, αναβάθμιση λιμανιών και τόσα άλλα.

 

Το έργο μας είναι πολύπλευρο, όπως πολύπλευρη είναι και η διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της ασφαλούς καθημερινότητας.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες των συνθηκών της πανδημίας, το 2020 στις υπηρεσίας μας, η Περιφέρεια κατάφερε να δημοπρατήσει 24 εκατ. € για βασικές υποδομές (Συγκοινωνιακά έργα 13,4 εκατ. €, Αντιπλημμυρικά έργα 2,9 εκατ. €, Λιμενικά έργα 4,5 εκατ. €, Κτιριακά έργα 4,5 εκατ. €).

Αυτά αφορούν κυρίως στο οδικό δίκτυο το οποίο είναι γηρασμένο αλλά και σε παρακάμψεις και κόμβους, ενώ ένα σχέδιο οδικής ασφάλειας 30 εκατομμυρίων ευρώ στα μεγάλα νησιά προετοιμάζεται.

Σήμερα γίνεται ουσιαστική παρέμβαση στις περιοχές που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, κυρίως στην Κεφαλονιά, όχι μόνο αποκαταστάσεων αλλά και νέων υποδομών οχυρώσεων απέναντι στα βίαια καιρικά φαινόμενα που έλειπαν από τις ευάλωτες περιοχές.

Υπηρετούμε τον στόχο της Ασφαλούς Περιφέρειας με πολλούς σύγχρονους τρόπους.

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσφατα ορίστηκε και ο Περιφερειακός Συντονιστής.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024