Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Πυγολαμπίδες» στο Netflix: Το απόλυτο binge-watching του Φεβρουαρίου

Μια καλομαγειρεμένη αμερικανιά σε περιτύλιγμα 80s νοσταλγία-ό, τι πρέπει για τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου

Η Τάλι και η Κέιτ γνωρίζονται στην οδό Πυγολαμπίδων όταν ήταν μικρές και είναι αχώριστες φίλες εδώ και τριάντα χρόνια, βιώνοντας μαζί τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Σειρά δέκα επεισοδίων που βασίζεται στο ομότιτλο best seller βιβλίο της Kristin Hannah, με πρωταγωνίστριες τις Κάθριν Χέιγκλ και Σάρα Τσαλκ.

‘Εκανε πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου και έσπασε ταμεία.

Η συγγραφέας και η ιστορία μια γυναικείας φιλίας μες στις δεκαετίες

H  Kristin Hannah, πρώην δικηγόρος που άφησε την καριέρα της για να αφοσιωθεί στο γράψιμο, έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times.

Υπάρχει και ένα δεύτερο βιβλίο, sequel του Firefly Lane, που λέγεται Fly Away-δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Οι Πυγολαμπίδες (η ελληνική εκδοχή του τίτλου «Firefly Lane»), πάντως, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες, ενώ έλαβε περισσότερες από 70.000 κριτικές 5 αστεριών στο Goodreads.

Αν σας άρεσε η σειρά και δεν είχατε διαβάσει το βιβλίο, αξίζει να το κάνετε

Η σειρά στο Netflix βλέποεται απνευστί, όπως απνευστί διαβάζεται και το βιβλίο-βέβαια, υπάρχουν αρκετές διαφορές στα σημεία και όποιος ή όποια θέλει να ασχοληθεί, ας σταματήσει την ανάγνωση αυτού του κειμένου: έπονται spoilers.

Στα επεισόδια της σειράς δεν βλέπουμε με τόσο ξεκάθαρο και έντονο τρόπο την σύγκριση που κάνει συνεχώς η Κέιτ με την Τάλι, το ερωτικό τρίγωνο των δυο τους με τον πανέμορφο Τζόνι αποδίδεται πολύ πιο ελαφρά και, επίσης, δεν μαθαίνουμε τίποτα για τον λόγο που η Τάλι έχει κάνει τόσο έξαλλη την κολλητή της που δεν της μιλά καθόλου πια.

Το βιβλίο της Hannah το 2008 παρακολουθεί τη φιλία του ντουέτου από τη χαριτωμένη συνάντησή τους το 1974 έως το κολέγιο στο Washington State University έως τις δοκιμές της ενηλικίωσης

Η σειρά Netflix των 10 επεισοδίων δεν περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη δράση στο βιβλίο των 500 σελίδων της Hannah, το οποίο η συγγραφέας αποκαλεί το πιο προσωπικό από τα 24 έργα της. Με απλά λόγια, το βιβλίο – το οποίο προχωρά γραμμικά, σε αντίθεση με την σειρά, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ των χρονοδιαγραμμάτων – είναι γεμάτο δράση.

Όμως, η σειρά δεν αφαιρεί μόνο υλικό, προσθέτει κιόλας. Για παράδειγμα, το ερωτικό ενδιαφέρον του  Max Brody για την Tully, δεν υπάρχει στο βιβλίο. Η Κέιτ και ο Τζόνι δεν υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου, ουσιαστικά δεν χωρίζουν ποτέ, βρίσκονται «κολλημένοι» σε ένα ερωτικό τρίγωνο με την Τούλι. Ο Sean, αδελφός της Kate, έχει μικρότερο ρόλο στο μυθιστόρημα, από αυτόν που έχει στην σειρά.

Τούλι-Κέιτ-Τζόνι

Το κεντρικό ερωτικό τρίγωνο του Firefly Lane γεννιέται στα γραφεία του KCPO-TV, του τηλεοπτικού σταθμού του Σιάτλ, όπου η Tάλι παίρνει πρακτική άσκηση και καταφέρνει να β’αλει και την Κέιτ στη δουλειά. Εκεί, οι γυναίκες συναντούν τον γοητευτικό Τζόνι Ράιαν – και οι δύο αισθάνονται μια ακαριαία σύνδεση μαζί του.

Στο βιβλίο, μετά το πρώτο  βράδυ των Τζόνι και Κέιτ, εκείνος την αποκαλεί «το είδος του κοριτσιού που μπορεί να ερωτευτεί ένας άντρας.»

Στο βιβλίο, ο Johnny και η Kate παντρεύονται όταν η Kate μείνει απροσδόκητα έγκυος με τη Marah. Έχουν δύο παιδιά, ενώ η Κέιτ δεν σταματά ποτέ να είναι κάπως καχύποπτη για τα συναισθήματα του Τζόνι για την καλύτερή της φίλη. Πιάνει ακόμη και τον Τζόνι να κοιτάζει έντονα την Τάλι στο γάμο τους.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι ανασφάλειες της Κέιτ συνεχίζουν να τη στοιχειώνουν. Σε ένα πάρτι, η Τάλι και ο Τζόνι (που εργάζεται ως παραγωγός της) έχουν ακόμη συνομιλία για το αν η Τζόνι «την ξεπέρασε ποτέ». Ο Τζόνι δεν δίνει ποτέ στην Τάλι μια συγκεκριμένη απάντηση – αντ ‘αυτού, επιβραδύνουν το χορό τους  και η Κέιτ φεύγει, ζηλεύοντας και πάλι.

Στη συνέχεια, ο Τζόνι επιβεβαιώνει την αγάπη του για την Κέιτ. «Ορκίστηκε στον εαυτό της ότι δεν θα άφηνε την ανασφάλεια της να τρέχει ξανά, δεν θα ξεχάσει την αγάπη μας», σκέφτεται.

Το φινάλε με τα πολλά ερωτηματικά

Το φινάλε της σειράς Netflix δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη σχέση της Kate και της Tully – αλλά δεν εξηγεί τι ακριβώς έκανε η Tully για να τσαντίσει τόσο πολύ την φίλη της.

Εδώ είναι που το βιβλίο μπορεί να παρέχει σαφήνεια. Στο βιβλίο, η Τάλι παρεμβαίνει στη σχέση της Κέιτ με την κόρη της, Μάρα, με έναν σημαντικό, και προφανώς απαράδεκτο, τρόπο. Στο μυθιστόρημα, η σχέση της Κέιτ και της κόρης της περιγράφεται ότι φτάνει στα επίπεδα εχθρότητας του «Παγκοσμίου Πολέμου ΙΙΙ». Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι η κοινή αγάπη για την Tully.

Και έτσι, όταν η Τάλι καλεί την Κέιτ και τη Μαρά στην επιτυχημένη τηλεοπτική της εκπομπή, The Girlfriend Hour, να συζητήσουν τη σχέση τους, δέχονται. Ωστόσο, στον αέρα, η Τούλι καταλήγει στην Κέιτ με διαφορετικό ύφος και θέμα από ό, τι περίμενε.

Στην κάμερα, η Τάλι λέει, «Σήμερα μιλάμε για υπερπροστατευτικές μητέρες και τις έφηβες κόρες που τις μισούν.» Παρουσιάζει, μάλιστα, και έναν ψυχολόγο που ισχυρίζεται ότι «οι ελεγχόμενες, κυρίαρχες μητέρες» όπως η Κέιτ μπορούν να «βλάψουν τις εύθραυστες ψυχές των παιδιών τους».

Για την Κέιτ, η στιγμή αυτή δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από προδοσία. Την αποκαλούσαν ανερυθρίαστα κακή μητέρα, στην εθνική τηλεόραση, με την οικογένειά της να βλέπει!  Αποχωρεί εκτός εαυτού από την σκηνή. Ο Τζόνι, που εργάζεται για την Τάλι ως παραγωγός της, παραιτείται αμέσως. Με αυτό, η 30χρονη φιλία της Kate και της Tully τελειώνει – μέχρι τη συμφιλίωσή τους στο τέλος του βιβλίου.

View this post on Instagram

A post shared by @firefly_lane_official

Σε αντίθεση με τη σειρά Netflix, το βιβλίο τελειώνει με την Κέιτ να πεθαίνει από καρκίνο.

Το τέλος του Firefly Lane παίρνει, πράγματι, μια απότομη στροφή. Η Κέιτ διαγιγνώσκεται με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο. Η Τούλι βρίσκεται σε ταξίδι αναφορών στην Ανταρκτική όταν η Κέιτ λάβει τη διάγνωση. Επιστρέφει και κατευθύνεται αμέσως στο νοσοκομειακό κρεβάτι της Κέιτ, όπου επανορθώνουν με την σχέση τους πριν είναι πολύ αργά.

Λίγο πριν πεθάνει, η Κέιτ υπονοεί ότι οι Τζόνι και Τάλι μπορούν -και ίσως πρέπει- να ενωθούν. Μόνο τότε ο Τζόνι ξεκαθαρίζει επιτέλους τα συναισθήματά του για τον Τάλι: «Η Τάλι ήταν ένα βράδυ σεξ για μένα. Δεν την αγαπούσα τότε και δεν έχω ούτε και τώρα αισθήματα για εκείνη. Εσύ είσαι η καρδιά και η ψυχή μου. Ο κόσμος μου. Πώς δεν μπορείς να το καταλάβεις; »

Ως τελική της πράξη, η Kέιτ αφήνει στην Τάλι ένα σημείωμα στο οποίο της ζητά να φροντίσει τον Τζόνι και τα παιδιά και να τους πει ιστορίες για τη φιλία τους. «Ξέρω ότι σκέφτεστε πως σας άφησα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να θυμάστε την οδό Πυγολαμπίδων, και θα με βρείτε.»

Η Χάνα χαρακτήρισε το Firefly Lane το πιο προσωπικό της βιβλίο, πιθανότατα λόγω αυτής της τελευταίας στροφής. Όταν η Χάνα ήταν στη νομική σχολή, η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Μαζί σχεδόν, έγραψαν το πρώτο της βιβλίο. Η μητέρα της δεν τα κατάφερε…

Η Roan Curtis, που παίζει την έφηβη Κέιτ, λέει ότι είχε καταστραφεί μέχρι το τέλος. «Το πήρα τόσο προσωπικά. Δεν νομίζω ότι έχω κλάψει ποτέ τόσο σκληρά διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ανεξάρτητα από το ότι είμαι μέρος της παραγωγής, το βιβλίο με έχει κάνει χίλια κομμάτια, αφού η Κρίστιν Χάνα είναι τόσο σπουδαία συγγραφέας. Αισθάνεται κανείς τόση αδικία, με τον τρόπο που τελειώνει η ιστορία της Κέιτ».

Το σήκουελ Fly Away

Δημοσιεύθηκε πέντε χρόνια μετά το Firefly Lane kai διερευνά τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο θάνατος της Kate στους Marah, Johnny και Tully.

H ιστορία του δεύτερου βιβλίου ξεκινά με την Μάρα να έχει βαριά κατάθλιψη και να φεύγει από το σπίτι της για να ζήσει με έναν φίλο. Η Τούλι αγωνίζεται με τον εθισμό της στο αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα χάπια. Τα πράγματα χειροτερεύουν μόνο μετά το σχεδόν μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημά της.

Η Κέιτ, ως πνεύμα, επισκέπτεται την αδερφική της φίλη στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο, από όπου επίσης περνούν και οι αγαπημένοι της δημοφιλούς παρουσιάστριας. Αναμετράται για μια ακόμα φορά με το τραυματικό της παρελθόν μέχρι που…

Όχι άλλα spoilers! Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα και στα ελληνικά.

View this post on Instagram

A post shared by @firefly_lane_official

 Γιατί να δείτε τις Πυγολαμπίδες

Για τις εκθαμβωτικές και με άριστη χημεία Κάθριν Χάιγκλ και Σάρα Τσαλκ, αλλά και τις εξαίσιες νεαρές ηθοποιούς που τις παίζουν μικρές.

Για την κολλητική υπόθεση: το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο, κρατώντας τον θεατή σε αγωνία για την εξέλιξη της μοίρας των ηρωίδων.

Για την έξυπνη σκηνοθεσία του μπρος-πίσω. Δεν κουράζει καθόλου η μεταφορά στο παρελθόν (στην προεφηβεία των κοριτσιών και στα πρώτα τους φοιτητικά και επαγγελματικά βήματα), ίσα ίσα φωτίζει την σχέση τους και τις προσωπικότητές τους μοναδικά.

Για τις αναφορές στις δεκαετίες του 70 και του 80, αλλά και τις αρχές της νέας χιλιετίας, έστω και μέσα από την αμερικανική οπτική γωνία.

Για τα νοσταλγικά τραγούδια.

Για την πανέμορφη Μπο Γκάρετ, που παίζει την Cloud, την μητέρα της Τάλι.

Για την γυναικεία ενδυνάμωση, για την έμπνευση, για τα εντυπωσιακά σπίτια, τους καλογραμμένους διαλόγους, αλλά και το θέμα της σχέσης μητέρας-κόρης σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις περισσότερες φορές. Η σχέση της Τάλι με την μητέρα της θα την καθορίσει μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά και η Κέιτ ως μητέρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με το δικό της κορίτσι.

Για την σημασία του να είναι κανείς ο εαυτός του και να πιστεύει σε αυτόν. Για την ομορφιά του να έχεις ένα πραγματικό φίλο.

Είναι υπέροχο να βλέπουμε κάτι εύπεπτο και συγχρόνως αισθητικά υψηλό, είναι ωραίο να κάνουμε binge watching με συγκινημένα μάτια και, προσωπικά, λατρεύω την τελευταία τάση του Netflix να κάνει αγαπημένα βιβλία σειρές.

Δεν χρειάζεται να εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε καλοδουλεμένες παραγωγές που δεν προορίζονται για τις Κάννες, αλλά για ένα ή δύο απολαυστικά, μελαγχολικά βράδια στο σαλόνι ή στο σκοτάδι της κρεβατοκάμαράς μας.

Με πληροφορίες (και) από το Oprahmag.com

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024