Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : SOS για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού - «Προσέξτε σε ποιον ανοίγετε την πόρτα σας»

Κοροναϊός : SOS για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού – «Προσέξτε σε ποιον ανοίγετε την πόρτα σας»

Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και το να... κλειδαμπαρωθούμε στα σπίτια εγκυμονεί κινδύνους. Αυτό, διότι ακόμα και στο lockdown ελλοχεύει ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής διασποράς

Να μείνουμε σπίτι μάς καλούν οι επιστήμονες από τον Μάρτιο, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός στη χώρα μας. Με το τρίτο κύμα του φονικού ιού να… περικυκλώνει την Ελλάδα και τα καθολικά lockdown να επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε μέρα καλούνται να περιοριστούν στο χώρο του σπιτιού τους.

Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και το να… κλειδαμπαρωθούμε στα σπίτια εγκυμονεί κινδύνους. Κι αυτό, διότι ακόμα και στο lockdown μπορεί να μειώνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης στην κοινότητα αλλά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Σε αυτό αναφέρθηκε εκτενώς η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό- έκρουσε για ακόμα μια φορά «καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή διασπορά του φονικού ιού.

Εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, η καθηγήτρια τόνισε ότι θα πρέπει να προσέχουν ποιον βάζουν στο σπίτι τους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο.

Η ίδια εξήγησε πως ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε. «Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 11 μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βλέπουμε μεγάλες ροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι ο ιός αυτός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε, μια μικρή μας απροσεξία ή αδιαφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες – Προβληματίζει η «Μήδεια»

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες, οπότε και θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» και θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι.

Όπως είπε ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες, προειδοποιώντας ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που θα αναγκαστούμε να παραμείνουμε στο σπίτι.

«Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός» αλλά τήρηση των μέτρων.

Στο εν λόγω θέμα αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συμφώνησε με την κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, ο χρυσός κανόνας σε αυτή τη φάση είναι να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών.

«Μέσα στο σπίτι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πρώτη εβδομάδα του lockdown»

Όλα αυτά, τη στιγμή που τα lockdown αυξάνονται, όσο περνούν οι μέρες. Σήμερα, τη λίστα με τις περιοχές στις οποίες… κλείνουν τα πάντα, τέθηκαν η Αχαΐα και η Εύβοια. Στο ίδιο αυτό επίπεδο βρίσκεται και η Αττική, όπως δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας και ο δήμος Μυκόνου.

Είναι κατανοητό λοιπόν, πως όσο αυξάνονται τα lockdown τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι άνθρωποι που θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ ημερών ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας -τότε- για το καθολικό lockdown της Αττικής είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως το πρόβλημα μεταφέρεται από της κοσμοσυρροή στους δρόμους, μέσα στα σπίτια.

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε και γι’ αυτό είναι πρόβλημα πως θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα» είχε τονίσει ο καθηγητής.

Ο ιός, εξήγησε, έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.

«Το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδό που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει» είχε υπογραμμίσει.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024