Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα μειώσετε τα φονικά ένστικτα της γάτας σας

Πώς θα μειώσετε τα φονικά ένστικτα της γάτας σας

Το παιχνίδι και το κρέας βοηθούν

Η Μίνι η ψιψίνα είναι γεννημένη δολοφόνος. Τα βράδια ξεπορτίζει για να κυνηγήσει και συχνά επιστρέφει με κάποιο άτυχο ζωάκι στα δόντια της.

«Μας έχει φέρει πουλιά στην κρεβατοκάμαρα, αρουραίους στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού, κουνέλια στο υπνοδωμάτιο» λέει η Λίσα Τζορτζ, η οποία ζει με τη Μίνι στην Ουαλία.

Η συμπεριφορά του αιλουροειδούς άλλαξε προς το καλύτερο όταν η Τζορτζ την ενέγραψε σε ένα ασυνήθιστο επιστημονικό πείραμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες και η διατροφή αποκλειστικά με κρέας περιορίζουν σημαντικά τις φονικές τάσεις των κατοικίδιων γάτων.

Μαζική εξόντωση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες –κατοικίδιες ή αδέσποτες- μπορούν να γίνουν μάστιγα για την άγρια ζωή. Μόνο στις ΗΠΑ, οι γάτες εκτιμάται ότι σκοτώνουν κάθε χρόνο έως και 3,7 δισεκατομμύρια πτηνά και 20 δισεκατομμύρια μικρά θηλαστικά.

Η Αυστραλία, όπου οι γάτες εισήχθησαν από τον άνθρωπο, ανακοίνωσε το 2015 ότι σκόπευε να θανατώσει έως και δύο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες έως το 2020, σε μια προσπάθεια να σώσει απειλούμενα ενδημικά είδη.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία εξέτασαν 355 γάτες από 219 νοικοκυριά για διάστημα 12 εβδομάδων.

Γατιά σε ομάδες

Τα γατιά χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Σε μία από αυτές οι γάτες φόρεσαν κουδουνάκι, σε μια δεύτερη κατανάλωναν τροφή του εμπορίου που παράγεται αποκλειστικά με κρέας, σε μια άλλη φόρεσαν κολάρο «Birdsbesafe» που υποτίθεται ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα πτηνά.

Η Μίνι το γατί έγινε λιγότερο αιμοσταγής -για λίγο (Lisa George)

Στην τέταρτη ομάδα, οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να παίζουν με τη γάτα τους 5 με δέκα λεπτά την ημέρα, χρησιμοποιώντας αρχικά ένα φτερό δεμένο σε σκοινί για να προσομοιώσουν την κυνηγετική συμπεριφορά.

Στην πέμπτη ομάδα, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποίησαν ταΐστρες με παζλ, οι οποίες υποτίθεται ότι θα επέτρεπαν στα γατιά να εκτονωθούν ώστε να μην ξεσπούν τα ένστικτά τους στα άγρια ζώα.

Οι υπόλοιπες γάτες εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου που δεν άλλαξε τις συνήθειές του. Και όλοι οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να φωτογραφίσουν όλα τα ζώα που έφερναν οι γάτες τους στο σπίτι.

Το κολάρο Birdsafe είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σωθούν τα πτηνά, μειώνοντας τα θύματα κατά 42% κατά μέσο όρο αναφέρει η ομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology. Μόνο που το κολάρο δεν είχε καμία επίδραση στην περίπτωση των θηλαστικών.

Πιο αποτελεσματικό σε όλες τις κατηγορίες θυμάτων ήταν η διατροφή αποκλειστικά με κρέας, που προσέφερε μείωση 36%, και ακολουθεί το παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες, το οποίο μείωσε τις ανεπιθύμητες αφίξεις κατά 25%.

Το κουδουνάκι στον λαιμό περιέργως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ενώ οι ταΐστες με παζλ βρέθηκαν να επιδεινώνουν την κυνηγετική συμπεριφορά, πιθανώς επειδή οι γάτες εκνευρίζονταν, πεινούσαν και έβγαιναν έξω για κυνήγι.

Η Μίνι παρουσίασε θεαματική βελτίωση τρώγοντας αποκλειστικά την τροφή από κρέας. «Μπορώ ειλικρινά να πω ότι δεν το πίστευα» λέει η ιδιοκτήτριά της σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η έρευνα προσφέρει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη σωτηρία αναρίθμητων μικρών ζώων, δεν εξετάζει όμως το μηχανισμό της επίδρασης που καταγράφηκε.

Η εξήγηση ασαφής

Ίσως η διατροφή με κρέας να ικανοποιεί καλύτερα τα ένστικτα ενός σαρκοφάγου αιλουροειδούς. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι άλλες τροφές, οι οποίες συχνά περιέχουν πρωτεΐνες φυσικής προέλευσης, δεν είναι πλήρεις σε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Άγνωστο παραμένει και το πώς το παιχνίδι μειώνει την κυνηγετική συμπεριφορά, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι είναι θέμα εκτόνωσης.

«Ένα από τα επόμενα βήματά μας είναι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσθήκης κάποιων θρεπτικών συστατικών στις γατοτροφές για να μειώσουμε το κυνήγι» λέει η Μαρτίνα Κατσέτι, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Η ομάδα σκοπεύει επίσης να εξετάσει αν ο συνδυασμός διαφορετικών τακτικών μπορεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα θύματα.

Η δραστικότερη τακτική θα ήταν ο περιορισμός των κατοικίδιων στο σπίτι ή σε περιφραγμένους χώρους, όμως οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα θεωρούσαν πως ένα τέτοιο μέτρο θα επηρέαζε την ευημερία των αιλουροειδών.

Αν αναρωτιέστε για τη Μίνι, τέλος, δυστυχώς έχει επιστρέψει στις παλιές, δολοφονικές συνήθειές της, καθώς οι ιδιοκτήτες της θεώρησαν υπερβολική ακριβή την τροφή με κρέας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024