Planet Travel
Planet Travel

Τουρισμός : Ακριβότερα πακέτα «κλείνουν» οι επίδοξοι ταξιδιώτες του 2021 παρά την αβεβαιότητα

Αν και οι πρώτες ενδείξεις για το μέλλον του τουρισμού μοιάζουν θετικές, όλα θα κριθούν από την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων –αλλά και από τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού

Παρά τις μεταλλάξεις, τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών και τα νέα lockdown, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως δεν βλέπουν την ώρα για τις επόμενες διακοπές τους, ελπίζοντας ότι η πανδημία δεν θα τους κρατήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά εντός των συνόρων.

Παρά την αβεβαιότητα, εκατομμύρια επίδοξοι παραθεριστές, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη κλείσει τα καλοκαιρινά τους ταξίδια και σκοπεύουν να αφιερώσουν σε αυτά περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις συνήθειές τους πριν την πανδημία, σύμφωνα με την TUI.

Η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία του πλανήτη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 2,8 εκατ. καταναλωτές έχουν ήδη προχωρήσει σε κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 –μείωση 44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όμως περισσότεροι κατά πάνω από 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2020.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, που διαχειρίζεται 15 κρουαζιερόπλοια και περισσότερα από 400 ξενοδοχεία, ανέφερε ότι περίπου οι μισές κρατήσεις αφορούν σε vouchers και νέες ημερομηνίες ταξιδιών που χάθηκαν λόγω του κοροναϊού, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αύξηση και στις νέες κρατήσεις. Τον προηγούμενο μήνα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρατήσεων αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα πάντα με την TUI.

Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στη Γερμανία, απαιτεί μόνο μικρά ποσά ως προκαταβολή για ορισμένα από τα φετινά πακέτα διακοπών της ενώ προσφέρει δυνατότητα δωρεάν αλλαγής έως και 21 ημέρες πριν από την αναχώρηση για τα ταξίδια που έχουν κλειστεί μέχρι την 9η Φεβρουαρίου. Όμως όπως εξηγεί ο CEO Φριτς Γιούσεν στο CNN, δεν αναμένει να αναγκαστεί να καταβάλει πολλές επιστροφές χρημάτων.

Ο Γιούσεν αναφέρει ότι ο μέσος όρος της τιμής των κρατήσεων έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού πακέτων που προσφέρει η εταιρεία, αλλά και της αύξησης στη ζήτηση για ακριβές διακοπές, μετά από μια χρονιά κατά την οποία οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους.

«Οι παραθεριστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τις διακοπές του», εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα ιστορικά υψηλά ποσοστά αποταμιεύσεων στο εσωτερικό της ΕΕ συνεπάγεται και μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη για το άμεσο μέλλον. «Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι», υποστηρίζει μιλώντας στο CNN.

Η αισιοδοξία το Γιούσεν προέρχεται από έρευνα του Συμβουλίου Παγκόσμιων Ταξιδιών και Τουρισμού, που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι πολλές μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρείες αναφέρουν σημαντική αύξηση στις κρατήσεις τους. «Ένα δυνατό ταξιδιωτικό καλοκαίρι είναι μπροστά μας, καθώς ο κλάδος μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα», αναφέρει ο οργανισμός.

Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι σε αυτές τις τόσο φωτεινές εκτιμήσεις. Νέες μεταλλάξεις κοροναϊού αναγκάζουν πολλαπλές χώρες να εισάγουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και υποχρεωτική καραντίνα τους τελευταίους δύο μήνες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ταξιδιωτική περίοδο.

Ο Οργανισμός Παγκόσμιου Τουρισμού του ΟΗΕ (WTO) ανέφερε τον Ιανουάριο ότι οι προοπτικές ανάκαμψης των ταξιδιών και του τουρισμού εντός της χρονιάς «μοιάζουν να επιδεινώνονται» και ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και τέσσερα χρόνια μέχρι η βιομηχανία να επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Τα lockdown παραμένουν σε ισχύ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ πολλές χώρες απαγορεύουν τις διεθνείς μετακινήσεις. Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη νέους κανόνες που αφορούν τους ταξιδιώτες από 33 χώρες. Σύμφωνα με αυτούς, απαιτείται πλέον καραντίνα σε ξενοδοχεία προορισμένα για αυτό το σκοπό, επί 10 ημέρες, με τα έξοδα να βαραίνουν τους ίδιους τους αφιχθέντες. Αν επιχειρήσουν να υπερπηδήσουν το μέτρο, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με τσουχτερά πρόστιμα ύψους έως και 10.000 λιρών ή ακόμη και να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης.

Ταυτόχρονα, τα εμβόλια αναμένεται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης των καταναλωτών, οι οποίοι θα επιλέξουν να επενδύσουν τις οικονομίες τους μεταξύ άλλων και σε επισκέψεις σε νέους προορισμούς –και φυσικά, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε χαλάρωση των ισχύοντων μέτρων.

Για την TUI και άλλες εταιρείες του κλάδου, πολλά εξαρτώνται από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Ο Γιούσεν τονίζει ότι ήταν «ευχάριστη σύμπτωση» για την εταιρεία το γεγονός ότι οι βρετανικοί εμβολιασμοί κινούνται με γοργούς ρυθμούς, καθώς η χώρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγορές για την εταιρεία.

Περισσότεροι από 10 εκατ. Βρετανοί, δηλαδή περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού, έχει λάβει ήδη τουλάχιστον μία από τις πολύτιμες δόσεις. Στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, το ποσοστό αγγίζει το 90% σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Στις αρχές του μήνα, ο CEO του ομίλου Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, δήλωσε στη διάρκεια παρουσίασης σε επενδυτές ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 50% του πληθυσμού, θα υπάρξει άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, γεγονός που θα εξασφαλίσει μια «σχετική ανάκαμψη» της κίνησης εντός του καλοκαιριού του 2021. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν τα σχέδιά της για την άρση των μέτρων.

Εκτός από τα εμβόλια, ο Γιούσεν υποστηρίζει ότι και τα «αξιόπιστα και φθηνά rapid τεστ» θα καταστήσουν εφικτό το άνοιγμα του τουρισμού και θα επιτρέψουν να δοθεί τέλος στις υποχρεωτικές καραντίνες.

Η TUI από την πλευρά της αναμένει οι καταναλωτές να κάνουν κρατήσεις με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χρονιές εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Πρόσφατα Άρθρα Planet Travel
The Experts Way

Δίον Πιερίας: Ο ιερός τόπος των αρχαίων Μακεδόνων

Planet Travel

Στους πιο ωραίους και οικονομικούς προορισμούς η Αθήνα

The Experts Way

Καβάλα: Ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο

Planet Travel

Αστυπάλαια: Στα 50 μυστικά νησιά της Ευρώπης για τους Γάλλους

video
Planet Travel

Κρήτη: Η μυστηριώδης Πυραμίδα της Σούγιας και το κρυμμένο μυστικό της

Planet Travel

Νάουσα: H γη του ξινόμαυρου και των αμπελώνων

The Experts Way

Μετέωρα: Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Video
Planet Travel

Τρίκαλα: Η πόλη των Χριστουγέννων με την αδιάλειπτη διαδρομή στο χρόνο και την αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής των κατοίκων της

The Experts Way

Μουσθένη – Μεσορόπη: Στα ριζά του Παγγαίου

Planet Travel

Ιταλία: Η πανέμορφη πόλη που προσφέρει 30.000 ευρώ για να μείνουμε εκεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Παράνομη κρίθηκε η κινητοποίηση στην Καθαριότητα του κεντρικού δήμου

Κόσμος

Ρωσία: Προπαγανδιστές του Πούτιν φοβούνται ότι θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετατρέψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρία

Οικονομία

Βρετανία: Κατά 33% αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού

Άποψη

Άσβεστη «δίψα» με δυο… ντουζίνες τελικές

Άποψη

Άσβεστη «δίψα» με δυο… ντουζίνες τελικές

Language & Literature

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η γραφή και η γραφειοκρατία των Μινωιτών και των Μυκηναίων (Μέρος Ζ’)

Αυτοκίνητο

Opel Astra EV: Προδιαγεγραμμένα ηλεκτρικό

Υγεία

Κοροναϊός: Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για μακρά Covid στους εφήβους

Culture Live

Μηνά Χατζησάββας: Επτά χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό

Ελλάδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Απολύθηκαν τρία άτομα – στενοί συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου

The Experts Way

Δίον Πιερίας: Ο ιερός τόπος των αρχαίων Μακεδόνων

Interviews

Γιατί μιλάνε όλοι για την «Μαύρη Σαμπούκα»; – Το «πολυεργαλείο» Τόλης Παπαδημητρίου αποκαλύπτεται στο in

Viral

Θρίλερ στον αέρα: Επιβάτισσα πήγε να ανοίξει την πόρτα αεροπλάνου κατά τη διάρκεια πτήσης – «Μού το είπε ο Ιησούς»

The Experts Way

Δίον Πιερίας: Ο ιερός τόπος των αρχαίων Μακεδόνων

Media

BHMAGAZINO – Christmas Wishes – Special Issue

Τα Νέα της Αγοράς

Κλιματιστικό: 5 tips για να απογειώσεις την απόδοση φέτος τον χειμώνα

Χρήσιμες Πληροφορίες