Με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό θα λειτουργεί από αύριο το δημόσιο, όπως κατέστησε σαφές η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, εξειδικεύοντας τα μέτρα, μετά την επιβολή lockdown στην Αττική.

Η ίδια ζήτησε να εφαρμοστεί η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Η υποχρεωτική τηλεργασία παραμένει στο 50% του προσωπικού, ωστόσο υπάρχει η παρότρυνση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στον αριθμό του προσωπικού που θα διεκπεραιώνει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία, «ακόμη και με εκ περιτροπής εργασία», όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Η εξυπηρέτηση του  κοινού θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Είναι εξάλλου υποχρεωτική η προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Ισχύς τριών ωραρίων

Για τη διασφάλιση κανόνων υγιεινής εντός των δημόσιων υπηρεσιών, η κα Χαραλαμπογιάννη, τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Σημείωσε ότι θα υπάρχει υποχρεωτικό πλάνο εργασιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και πρωτόκολο διαχείρισης κρούσματος στους χώρους εργασίας.

Σχετικά με την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας θα ισχύει:

– Χορήγηση βεβαίωσης κίνησης από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια αυτής.

– Υποχρεωτική ισχύς 3 ωραρίων που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση. Συγκεκριμένα, η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις διαφορετικές ώρες, στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00, με αντίστοιχη αποχώρηση στις 15:00, στις 16:00 και στις 17:00 προς αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς.

Για τους γονείς μαθητών

Για τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν παιδιά που φοιτούν μέχρι την τρίτη Γυμνασίου, θα υπάρχουν διευκολύνσεις, όπως:

  • η εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι εφικτό,
  • η πλήρης εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας,
  • η εργασία με μειωμένο ωράριο εως και 25%, ημερησίως και
  • χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, τρεις ημέρες δικαιολογημένες από την υπηρεσία και μία κανονική άδεια του υπαλλήλου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο