Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυμερές Φόρουμ στην Αθήνα : Η περιφειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο και το μήνυμα στην Τουρκία

Πολυμερές Φόρουμ στην Αθήνα : Η περιφειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο και το μήνυμα στην Τουρκία

Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη και οι συμμετέχουσες χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.

Πολυμερές φόρουμ με τη συμμετοχή 7 χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα καθώς την πρωτοβουλία είχε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη

Η συνάντηση αυτή  των εφτά χωρών, αυτό το πολυμερές Φόρουμ έχει την κωδική ονομασία «Φιλία» και οι συμμετέχουσες χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από το Νίκο Δένδια και το επιτελείο του προκειμένου να υπάρξουν έστω και την τελευταία στιγμή και άλλες συμμετοχές από χώρες με βαρύνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αντικείμενο αυτού του Φόρουμ είναι η περιφερειακή συνεργασία με στόχο την ενίσχυση και εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Γέφυρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Φόρουμ αυτό δεν έχει «αντιτουρκικό χαρακτήρα». Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μήνυμα από την ελληνική διπλωματία είναι σαφές: Η Αθήνα θέλει και μέσω του Φόρουμ αυτού των 7 χωρών να προβάλλει τη σημασία της Ελλάδας ως «γέφυρας» για τη συνεργασία της ΕΕ με χώρες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, κίνηση που εξ’ αντικειμένου βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη αυτή η διαδικασία προετοιμάστηκε το τελευταίο διάστημα τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους ομολόγους του των υπολοίπων συμμετεχουσών στο Φόρουμ χωρών.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής διπλωματίας έρχεται σε μια στιγμή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό όσο και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024