Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης : Το rescEU σημαίνει ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι - Συμφωνία για ενίσχυσή του

Ανδρουλάκης : Το rescEU σημαίνει ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι – Συμφωνία για ενίσχυσή του

Προσωρινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών ικανοτήτων επήλθε το βράδυ της Δευτέρας.

Προσωρινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών ικανοτήτων επήλθε το βράδυ της Δευτέρας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, αντιδρώντας στην άνευ προηγουμένου εμπειρία της πανδημίας COVID-19. Στόχος των νέων διατάξεων είναι να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλές χώρες.

Με τη συμφωνία αυτή, εξηγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα τις απαραίτητες προμήθειες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέσω του rescEU, προκειμένου να παρέχει ταχύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Οι πόροι

Έχει συμφωνηθεί ότι 1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ στο πλαίσιο της περιόδου χρηματοδότησης 2021-2027, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 2,056 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Οι συνολικοί πόροι του προϋπολογισμού στην κατεύθυνση αυτή πενταπλασιάζονται σε σχέση με την προηγούμενη επταετή περίοδο. Το Κοινοβούλιο μερίμνησε ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών), προστατεύοντας τα κονδύλια για την πρόληψη.

Κάθε φορά που οι πόροι του rescEU χρησιμοποιούνται από τα κράτη-μέλη, η δράση της ΕΕ θα είναι πλέον πιο ορατή και θα τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης, καθώς οι χώρες που απευθύνονται στο μηχανισμό θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι τους διατίθενται πόροι προερχόμενοι από την ΕΕ, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν επίσης συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές, στηρίζοντας τις δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας. Η θέσπιση των στόχων αυτών αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και των κρατών μελών να αντεπεξέρχονται στις επιπτώσεις των μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών καταστροφών.

«Το rescEU σημαίνει ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν εισηγητής δήλωσε: «Πριν από ένα χρόνο, η πανδημία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας για στήριξη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη βρίσκονταν αντιμέτωπα με το φάσμα των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας.»

» Η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα εξασφαλίζει ότι καμία έκκληση για βοήθεια από χώρα της ΕΕ προς την Ένωση δεν θα μείνει αναπάντητη. Είμαι περήφανος για την ταχύτητα, την αίσθηση του επείγοντος και τη φιλοδοξία που ενέπνευσε το Κοινοβούλιο τόσο στις προτάσεις του, όσο και στο αποτέλεσμα αυτό, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα αλληλεγγύης. Το rescEU σημαίνει ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι».

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναμένεται τώρα να εγκρίνουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από 90.000 Ευρωπαίων πολιτών από όλο τον κόσμο. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, καθώς και αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας, θεραπευτικά μέσα και άλλες προμήθειες έχουν αγοραστεί και διαμοιραστεί μέσω του rescEU για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας. Ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο επί του παρόντος φιλοξενείται από εννέα χώρες της ΕΕ, επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά ταχύτερα σε κρίσεις.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024