Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι διαταράσσει την ποιότητα ύπνου των παιδιών;

Τι διαταράσσει την ποιότητα ύπνου των παιδιών;

Η ποιότητα του ύπνου των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί από ποικίλου παράγοντες μέσα στην καθημερινότητά τους

Ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο, πιθανότατα να μην χρειάζονται να κοιμάται τόσο όσο τα νήπια, ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές ώρες ξεκούρασης.

Τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, χρειάζονται κατά μέσο όρο εννέα με έντεκα ώρες ύπνου ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 3-5 έτη, χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 με 13 ώρες.

Ωστόσο, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, πιθανότητα να έχουν εξοικειωθεί και με άλλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να προσελκύουν την προσοχή τους και να παρεμποδίσουν τελικά τον ύπνο του.

Τι μπορεί να «κρύβεται» λοιπόν πίσω από τον ανήσυχο ύπνο του παιδιού;

Απότομη μετάβαση

Όπως και για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά είναι δύσκολο να πρέπει ξαφνικά να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν, δίχως να έχει προηγηθεί μια ρουτίνα για να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για τον ύπνο τους.

Αυτή η απότομη μετάβαση πιθανότατα να μην βοηθήσει το παιδί να ξεκουραστεί, αφού αν δεν χαλαρώσει από τους έντονους ρυθμούς της ημέρας δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί.

Για αυτό είναι σημαντικό να φτιάξετε ρουτίνες, τις οποίες το παιδί θα ακολουθεί ώστε να γνωρίζει ποια δραστηριότητα διαδέχεται την επόμενη, πραγματοποιώντας την μετάβαση ομαλά και με ηρεμία.

Μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η ώρα που το παιδί πηγαίνει για ύπνο.

Αν το παιδί, συγκεκριμένα, δεν κοιμάται συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, τότε υπάρχει περίπτωση αυτή η μεταβολή να διαταράξει τον ύπνο του, με αποτέλεσμα το παιδί να ξυπνά κουρασμένο την επόμενη ημέρα και να μην μπορεί να κοιμηθεί την ίδια ώρα.

Μπορείτε να αφήνετε, ορισμένες φορές, το παιδί να κοιμάται λίγο αργότερα αλλά όχι τόσο που να διαταράσσει το πρόγραμμά του.

Υπερένταση

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί γίνεται υπερκινητικό ή υπερδραστήριο, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κοιμηθεί αργότερα. Στην πραγματικότητα, πιθανόν να αποτελεί σημάδι εξάντλησης, που σας προειδοποιεί ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερες ώρες ύπνου.

Σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και έπειτα ένα χαλαρωτικό μασάζ για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να εκτονώσετε την ένταση.

Μπλε φως

Η τηλεόραση, τα tablet, τα κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ενδεχομένως να παρεμποδίζει τον ύπνο του.

Γι’ αυτό, θα ήταν καλό τα παιδιά να σταματήσουν να ασχολούνται με αυτές τις συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο.

Βοηθήστε το παιδί να χαλαρώσει είτε κάνοντάς το ένα ζεστό μπάνιο είτε διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024