Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίδομα 400 ευρώ : Πότε θα το λάβουν οι επιστήμονες - Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Επίδομα 400 ευρώ : Πότε θα το λάβουν οι επιστήμονες – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Το επίδομα 400 ευρώ αφορά σε χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση

Έως τις 15 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την υποβολή δηλώσεων αναφορικά με επίδομα 400 ευρώ  στους επιστήμονες.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι το επίδομα αφορά: Μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, λογιστές, οικονομολόγους, δικαστικούς επιμελητές, ιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους και γεωτεχνικούς.

«Αυτές οι κατηγορίες θα μπορούν να μπουν και να κάνουν αίτηση στο supportemployees.services.gov.gr» σημείωσε.

Το επίδομα 400 ευρώ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου ενώ το «πλαφόν» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά.

Ειδικά για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 01/01/2017 δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ. Να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης. Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου.

Το σχετικό κονδύλι είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).

Τα 400 ευρώ είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών και αναμένεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν τις αρχές Μαρτίου μέσω ΟΑΕΔ.

Η αίτηση

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατά την περίοδο 5-15 Φεβρουαρίου 2021. Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στις πλατφόρμες του συστήματος «Εργάνη», της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει, θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, ο οποίος και θα αναλάβει τη διαδικασία πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, οι πρώτες πληρωμές υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024