Οι προσπάθειες για να ανασχεθεί η αυξητική τάση του τελευταίου διαστήματος επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλούν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και η απειλή των μεταλλάξεων του κοροναϊού, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες και να μιλούν για δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Επιστήμονες μιλούν ακόμη και για 2.400 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Μαρτίου και προβλέπουν έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο, ενώ τρομακτικές είναι οι προβλέψεις για 100% πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, στις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η χώρα εισέλθει σε τρίτο κύμα, η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά και των μεταλλάξεων του ιού. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 232 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη και 4 με την νοτιοαφρικανική.

Όλα αυτά ενώ ήδη σημειώνεται, σημαντική άνοδος των νέων εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.

Με τον μέσο όρο θετικότητας να είναι στο 2,3% και 8.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εξάλλου,  έσφιξε και πάλι ο κλοιός των μέτρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από χθες τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί, τα Σαββατοκύριακα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, στέλνοντας το μήνυμα ότι : «η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα. Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα».

Η εβδομάδα που ξεκινά, θεωρείται κρίσιμη με τις προσπάθειες για να ανασχεθεί η αυξητική τάση του τελευταίου διαστήματος να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο – Κρίσιμη η 21η Μαρτίου

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Μια ευχάριστη είδηση σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, είναι πως η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται στο 30% και όχι στο 50% όπως είχε λεχθεί αρχικά, κάτι που σημαίνει πως «μειώνεται η ένταση του τρίτου κύματος», ενώ πρόσθεσε πως: «έχουμε πραγματική έγνοια με τις μεταλλάξεις, έρχεται ένα τρίτο κύμα αλλά πιο ήπιο».

Παράθυρο για νέα μέτρα

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι,  είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».

Προβλέψεις για 2.400 κρούσματα τον Μάρτιο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας,  Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για 2.000 με 2.400 κρούσματα κοροναϊού σε έναν μήνα από τώρα, με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα.

Ο καθηγητής εκτιμά πως την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τις 2.400.

«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».

Αύξηση 205% στα λύμματα

Ανησυχητική είναι η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε, μιλώντας στο MEGA,  ότι το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Όπως είπε, η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα της Αττικής.

Αναγκαία η πιστή τήρηση των μέτρων

Η μάχη για την αποτροπή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους αρμόδιους να γνωρίζουν πως ένα πλήρες καθολικό lockdown, μπορεί να προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα, ωστόσο σε περίπτωση εφαρμογής του είναι άγνωστο αν οι πολίτες θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσουν καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωσή τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι χωρίς ακόμη να έχει ανακοπεί η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος, που θα έχει -όπως τονίζεται- δραματικές συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα Υγείας.

Επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι στην κρίση, αυτή η οποία είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου.

Τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό από χθες Σάββατο (6/2) και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μπει σε αυστηρότερο lockdown,  με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 εώς τις 5 το πρωί. Χθες όταν το ρολόι έδειξε 18:00 και οι δρόμοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική ερήμωσαν, ενώ νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ, όπου ο κόσμος έσπευσε για προμήθειες. Όπως διευκρινίστηκε, στο μεταξύ, θα λειτουργήσουν κανονικά τα take away τα Σαββατοκύριακα.

Σήμερα, Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σήμερα το απόγευμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά τις 17:00, θα είναι κλειστά, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away, τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ειδών διατροφής θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 9 το βράδυ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr