Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέες αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορoναϊού:

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και με πρόωρα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times, το εμβόλιο παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στα ήπια συμπτώματα που προκαλούνται από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσον προστατεύεται ο ασθενής από το να νοσήσει βαριά. Η αισιοδοξία της εταιρείας όμως κρύβεται στο ότι το εμβόλιο δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα, αντίστοιχα με άλλων εμβολίων.

Τη Δευτέρα οι λεπτομέρειες της έρευνας

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι- σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει έναν ασθενή από το να νοσήσει βαριά ή ακόμα και να νοσηλευτεί, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό, παρότι έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της- με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός, χωρίς όμως να είναι τόσο επικίνδυνος.

Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο, Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές, με στόχο να η επόμενη γενιά εμβολίων να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024