Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έφερε ουρές στα σούπερ μάρκετ – Άδειοι οι εμπορικοί δρόμοι

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έφερε ουρές στα σούπερ μάρκετ – Άδειοι οι εμπορικοί δρόμοι

Δεδομένου πως τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χτες αργά το απόγευμα και σήμερα τα σούπερ μάρκετ κλείνουν τρεις ώρες νωρίτερα απ΄ότι τον προηγούμενο καιρό, αρκετοί καταναλωτές προτίμησαν να περιμένουν στην ουρά ώστε να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα, μιας και αύριο τα σούπερ μάρκετ είναι παραδοσιακά κλειστά.

Μπορεί να άδειασε ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, ωστόσο δεν έλειψαν σήμερα οι ουρές από τα σούπερ μάρκετ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν έξω από σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας στην Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς αρκετοί πολίτες έτρεξαν για τα ψώνια τους από νωρίς μιας και τα σούπερ μάρκετ σήμερα κλείνουν στις 17:00 το απόγευμα.

Φωτογραφία: in.gr

Δεδομένου πως τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χτες αργά το απόγευμα και σήμερα τα σούπερ μάρκετ κλείνουν τρεις ώρες νωρίτερα απ΄ότι το προηγούμενο διάστημα, πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να περιμένουν στην ουρά ώστε να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα, μιας και αύριο τα σούπερ μάρκετ είναι παραδοσιακά κλειστά.

Αρκετοί μάλιστα ανέφεραν πως εξαιτίας της εργασίας τους είναι δύσκολο να ψωνίζουν τις καθημερινές, με αποτέλεσμα να επιλέγουν το Σάββατο ως την ημέρα για να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας.

Ωστόσο απ΄ότι φαίνεται πλέον θα πρέπει να ψάξουν για μία άλλη λύση καθώς πλέον τα σούπερ μάρκετ τα Σάββατα θα είναι ανοιχτά για μόνο 9 ώρες, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 18:00.

Ουρές και σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης δεν θυμίζει σε τίποτα την κοσμοσυρροή που επικρατούσε όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά.

Φωτογραφία από την Ερμού -Πηγή: instagram

Κεντρικοί δρόμοι όπως η Ερμού στην Αθήνα, η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, η Ρήγα Φεραίου και η Μαιζώνος στην Πάτρα ήταν εντελώς άδειοι σήμερα εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων.

Άδειοι οι δρόμοι και στην Θεσσαλονίκη/ Φωτογραφία: voria.gr

Καθόλου κόσμος και στην Πάτρα. Φωτογραφία: tempo24

Ανατροπή με την απαγόρευση του take away – Τι ισχύει τελικά για Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα διευκρινίσεις  έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την απαγόρευση του take away στα μαγαζιά εστίασης.

Αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου είχε αναφέρει πως ήδη σταμάτησε το take away σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Ωστόσο τελικά διευκρινίζεται πως η απαγόρευση δεν ισχύει σήμερα, αλλά από αύριο Κυριακή, και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το υπουργείο

Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά.

Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας.

Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού

Υπενθυμίζεται ότι νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής. Οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο ‘’κόκκινο’’ δηλαδή.

Τα νέα μέτρα κάνουν το – ήδη εν ισχύ – lockdown σκληρότερο και το φέρνουν… ένα βήμα πιο κοντά στην δυσκολότερη εκδοχή του, αυτή του Μαρτίου του 2020, αφού και χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000.

Η κυβέρνηση με κλειστά κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (αντί για τις 21:00) τα Σαββατοκύριακα επιχειρεί να περιορίσει τη διασπορά του νέου κοροναϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μετά τη ραγδαία άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και την πίεση που αρχίζει να δέχεται εκ νέου το σύστημα Υγείας, με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τι αλλάζει λοιπόν;

Κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και  Χαλκιδική από σήμερα στις 06:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 της επόμενης μέρας.

Ακόμα, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, ενώ λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με φυσική παρουσία.

Συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που ίχαν ανοίξει, αλλά αυτό θα γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο.

Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο, στις τρεις παραπάνω περιοχές, παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται, δε, πως οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Οι λόγοι μετακίνησης

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας (διαφέρουν οι ώρες ανά περιοχή) οι μόνοι λόγοι μετακίνησης είναι για εργασία, για λόγους υγείας, καθώς και για βόλτα κατοικίδιου ζώου.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024