Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ - COVID-19 : Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες για τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητά τους ;

Ισραήλ – COVID-19 : Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες για τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητά τους ;

Οι περιπτώσεις Covid έπεσαν δραματικά και γρήγορα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με μελέτες του Ισραήλ. Είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να εξουδετερώσει την πανδημία

Tο Ισραήλ έχει αποδείξει ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού μπορεί να έχει γρήγορο και ισχυρό αντίκτυπο, δείχνοντας στον κόσμο μια εύλογη έξοδο από την πανδημία.

Οι περιπτώσεις Covid-19 και νοσηλείας μειώθηκαν δραματικά μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με νέες μελέτες στο Ισραήλ, όπου η ταχεία διάθεση εμβολίων το έκανε ένα είδος εργαστηρίου δοκιμών για τον κόσμο.

Και τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν σχεδόν εξίσου καλά στην πράξη όπως και σε κλινικές δοκιμές. «Λέμε με προσοχή, η μαγεία έχει ξεκινήσει», έγραψε ο Eran Segal, βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης σχετικά με τον αντίκτυπο του εμβολίου στο Ισραήλ.

Γιατί το Ισραήλ «δείχνει τον δρόμο»;

Τα ελπιδοφόρα νέα σχετικά με τα εμβόλια δε συνιστούν ωστόσο μια ελεύθερη και άνετη πορεία προς ένα μετα-πανδημικό μέλλον.

Καθώς ο κόσμος παλεύει για τον περιορισμό του ιού πριν εξαπλωθούν πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, οι τρομερές ελλείψεις εμβολίων ενδέχεται να εμποδίσουν άλλες χώρες να επαναλάβουν την επιτυχία του Ισραήλ ή να σταματήσουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές.

Ακόμη και το Ισραήλ, που έχει ξεπεράσει κάθε άλλο έθνος στον εμβολιασμό του λαού του, απέχει πολύ από τον τελικό του προορισμό. Η χώρα επέκτεινε το τρίτο lockdown σε εθνικό επίπεδο την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ελπίδα στην ικανότητα του εμβολίου να μειώσει γρήγορα τις περιπτώσεις μετάδοσης μεταξύ των Ισραηλινών.

«Το βρίσκω αυτό αρκετά πειστικό ότι βλέπουμε πραγματικές επιδράσεις του εμβολιασμού σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε ο William Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard T.H.

Οι πραγματικές ειδήσεις από το Ισραήλ προσθέτουν σημεία ελπίδας μετά από μήνες δυσφορίας. Ένας αυξανόμενος αριθμός εμβολίων δείχνει ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του Covid-19 και είναι ιδιαίτερα προστατευτικός έναντι σοβαρών ασθενειών.

Ορισμένες δοκιμές υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορεί ακόμη και να έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού. Η νέα ισραηλινή μελέτη εξέτασε τα εθνικά στατιστικά υγείας για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech πρώτα λόγω του υψηλού κινδύνου τους.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Από την ανάλυση δεδομένων από έξι εβδομάδες στην εκστρατεία εμβολιασμού, όταν η πλειονότητα των ατόμων που είχαν ηλικία είχε εμβολιαστεί, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων Covid-19 μειώθηκε κατά 41% σε σύγκριση με τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Αυτή η ομάδα παρουσίασε επίσης πτώση κατά 31% στις νοσηλείες από τον κοροναϊό και πτώση 24% αυτών που έγιναν σοβαρά άρρωστοι..

Η μελέτη είναι σημαντική, εν μέρει, επειδή οι συγγραφείς μπόρεσαν να απομονώσουν άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των lockdown, οι οποίοι μειώνουν επίσης τον αριθμό των μολύνσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες, τα εμβόλια είχαν σημαντικό αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλος ήταν και είναι ο αντίκτυπος αυτός, μένει να καθοριστεί.

Ωστόσο, νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα υγείας του Ισραήλ δείχνουν ότι η προστασία του εμβολίου στην πράξη μπορεί να είναι σχεδόν τόσο καλή όσο ήταν στην κλινική δοκιμή.

Το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% σε κλινικές δοκιμές. Οι ερευνητές προειδοποίησαν τον Νοέμβριο ότι αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να μην διατηρηθούν στον πραγματικό κόσμο.

Τα άτομα που προσφέρονται εθελοντικά για δοκιμές μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό ως σύνολο, για παράδειγμα.

Επίσης, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι δύσκολο να χορηγηθεί σε εθνική κλίμακα επειδή πρέπει να διατηρηθεί κατεψυγμένο μέχρι λίγο πριν από τη χορήγηση.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi ανέφεραν την Πέμπτη ότι από τα 416.900 άτομα που είχαν εμβολιαστεί, μόνο 254 άτομα κόλλησαν τον Covid-19 την εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση τους.

Επιπλέον, όλες οι περιπτώσεις ήταν ήπιες. Συγκρίνοντας αυτά τα ποσοστά με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 91%.

«Τα δεδομένα συνεχίζουν να είναι πολύ ενθαρρυντικά και η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και παραμένει σταθερή», δήλωσε η Δρ. Anat Ekka-Zohar, διευθύντρια του τμήματος δεδομένων και ψηφιακής υγείας στο Maccabi.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, ανέφεραν οι ειδικοί, επειδή το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια ανησυχητική νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Η παραλλαγή B.1.1.7 αντιπροσωπεύει τώρα έως και το 80% των δειγμάτων που ανιχνεύθηκαν στο Ισραήλ.

Με πρώτη αναγνώριση στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί σε 72 άλλες χώρες και μπορεί να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές.

Το Ισραήλ οδηγεί τον κόσμο στον εμβολιασμό των πολιτών του

Μέχρι στιγμής, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του με περισσότερα από εννέα εκατομμύρια άτομα έχει λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech και σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει μια δεύτερη δόση.

Ο πρώτος στόχος ήταν οι πολίτες άνω των 60 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που αντιπροσώπευε το 95 τοις εκατό των περισσότερων από 5.000 θανάτων Covid-19 στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το 84% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί.

Ως μια σχετικά μικρή χώρα με ένα πολύ ψηφιοποιημένο, καθολικό σύστημα υγείας, το Ισραήλ έγινε ένα ελκυστικό πεδίο δοκιμών για τη Pfizer.

Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ έκανε μια συμφωνία με την εταιρεία, προσφέροντας δεδομένα σε αντάλλαγμα για μια σταθερή προμήθεια εμβολίων.

Παρά τις επιτυχίες υπάρχουν και ανασφάλειες

Μετά από μια πτώση σε νέες μολύνσεις στα τέλη Ιανουαρίου, ο μέσος ρυθμός ανεβαίνει ξανά. Η μεταδοτικότητα της παραλλαγής B.1.1.7 μπορεί εν μέρει να φταίει, μαζί με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με το τρέχον lockdown σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

Και όλοι εκτός από μια χούφτα Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη περιμένουν ακόμη τα εμβόλια, αφήνοντας τους και τους Ισραηλινούς λιγότερο προστατευμένους σε οποιαδήποτε νέα έξαρση.

Δεν υπάρχει επίσης καμία ιδέα για το τι θα συνέβαινε εάν μια πιο ανησυχητική παραλλαγή άρχισε να εξαπλώνεται στο Ισραήλ. Μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά μπορεί επίσης να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, το πολυετές πρόγραμμα εμβολίων του Ισραήλ φαίνεται να πλήττεται καθώς ο αριθμός αυτών που εμβολιάστηκαν μειώθηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι ο αρχικός ενθουσιασμός της χώρας μπορεί να εξασθενεί. Η επιβράδυνση άφησε εγκαταλειμμένα ορισμένα κέντρα εμβολιασμού αυτήν την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού αντιμετώπισε αντίσταση μεταξύ ορισμένων ομάδων, ιδιαίτερα υπερ-Ορθόδοξων Εβραίων και Αράβων πολιτών, δύο κοινότητες που έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό.

Η κυβέρνηση και τα δίκτυα υγείας ξεκινούν νέες προσπάθειες για να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους για εμβολιασμό. Τα δίκτυα υγείας του Ισραήλ διέθεσαν εμβόλια σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω αυτήν την εβδομάδα.

Εμπειρογνώμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση συνέστησαν να επιτρέπονται μόνο εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν εμβολιαστεί πίσω στην τάξη.

Ως πρόσθετο κίνητρο μετά τη μείωση των περιορισμών lockdown, προτείνουν τον περιορισμό της συμμετοχής σε πολιτιστικές ή θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αναρρώσει από το Covid-19 ή μπορούν να δείξουν μια πρόσφατη και αρνητική εξέταση ανίχνευσης COVID-19.

Οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης κενά στη μελέτη του Ινστιτούτου Weizman που χρειάζεται να καλυφθούν. Ο Hagai Levine, επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο-Hadassah στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε ότι οι ερευνητές παρατήρησαν μόνο ευρείες παρατηρήσεις στη χώρα αντί να παρακολουθούν μεμονωμένα άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί»

Ως αποτέλεσμα, η μελέτη εγείρει ορισμένα ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, γιατί οι ερευνητές είδαν μείωση των περιπτώσεων, σοβαρών συμπτωμάτων και νοσηλείας τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας.

Στην κλινική δοκιμή για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, οι ερευνητές παρατήρησαν τα πρώτα σημάδια προστασίας περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Είναι πιθανό ότι ο αντίκτυπος ήταν βραδύτερος στο Ισραήλ επειδή η εκστρατεία εμβολιασμού απευθυνόταν κυρίως σε ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει την αντίστοιχη άμυνα.

«Το μήνυμα προς τον κόσμο είναι ακόμη και αν εμβολιάζεις με τρελό ρυθμό όπως το Ισραήλ, παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχεις υπομονή», δήλωσε ο Hagai Rossman, συν-συγγραφέας της μελέτης Weizmann.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί». Άλλες χώρες μπορεί να μην έχουν το όφελος που έχει καταγράψει το Ισραήλ από το εμβόλιό του. Κρατώντας το εμβόλιο κρύο – πρέπει να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες κάτω από -76 βαθμούς Φαρενάιτ για να παραμείνει αποτελεσματικό – και η μεταφορά μπορεί να είναι δύσκολη σε ορισμένα μέρη.

Ωστόσο, ο Δρ. Hanage είπε ότι άλλες χώρες πρέπει να ενθουσιαστούν με τα αποτελέσματα του Ισραήλ και να τα δουν ως κίνητρο για εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα πρέπει να είναι αρκετά παρηγορητικά», είπε. «Συνολικά, νομίζω ότι είναι καλά νέα».

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024