Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι ένα από τα παλαιότερα οχυρωμένα μέρη στην Ευρώπη. Με μια μακρά πλούσια ιστορία από βασιλική κατοικία, στρατιωτικό φρούριο μέχρι και φυλακή.

Τι παρατηρεί ένας επισκέπτης

Όταν ανεβαίνει κανείς στο Castle Hill, θα περπατήσει στα βήματα των στρατιωτών, αλλά και όσων υπήρξαν βασιλιάδες και βασίλισσες – αλλά και στα βήματα ακόμα και των περίεργων πειρατών.

Αν και τμήματα αυτού παραμένουν σε στρατιωτική χρήση, το κάστρο είναι πλέον ένα παγκοσμίως διάσημο αξιοθέατο επισκεπτών. Είναι επίσης ένα εμβληματικό μέρος της Παλιάς και Νέας Πόλης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα του Κάστρου του Εδιμβούργου, είναι ότι βρίσκεται πάνω στον πανέμορφο βράχο του. Εκτός από την προστασία μεγάλων στιγμών στην ιστορία, το κάστρο έχει υποστεί πολλές πολιορκίες.

Ιστορία

Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Ανεξαρτησίας άλλαξε χέρια πολλές φορές. Το 1314, οι Σκωτσέζοι πήραν το κάστρο από τους Άγγλους σε μια τολμηρή νυχτερινή επιδρομή με επικεφαλής τον Τόμας Ράντολφ, ανιψιό του Ρόμπερτ του Μπρους.

Η άμυνα του κάστρου έχει εξελιχθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το Mons Meg, ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κανόνια που έγιναν ποτέ, δόθηκε στον Βασιλιά Τζέιμς Β ‘το 1457.

Το κάστρο του Εδιμβούργου φιλοξενούσε βασιλείς και βασίλισσες για πολλούς αιώνες. Η βασίλισσα Μαργαρίτα (που αργότερα έγινε άγια) πέθανε εκεί το 1093.

Το εκκλησάκι που χτίστηκε προς τιμήν της από τον γιο της, τον Βασιλιά Δαβίδ Ι, είναι το παλαιότερο κτίριο του Εδιμβούργου. Το παρεκκλήσι του St Margaret φιλοξενεί ακόμα γάμους και βαπτίσεις.

Το Great Hall, που ολοκληρώθηκε το 1511 για τον King James IV, φιλοξένησε μεγάλα συμπόσια και κρατικές εκδηλώσεις. Αλλά ο βασιλιάς είχε λίγο χρόνο να απολαύσει τη νέα του προσθήκη.

Ο Τζέιμς IV πέθανε στη Μάχη του Flodden το 1513, πολεμώντας τις αγγλικές δυνάμεις που έστειλε ο αδελφός του, βασιλιάς Henry VIII της Αγγλίας.

Πάνω από την πόρτα στο Βασιλικό Παλάτι βρίσκονται τα επιχρυσωμένα αρχικά MAH – για τη Mary Queen of Scots και τον δεύτερο σύζυγό της Henry Stewart, Lord Darnley.

Οι «Τιμές της Σκωτίας»

Η Mary γέννησε τον Τζέιμς ΣΤ στο Βασιλικό Παλάτι το 1566. Έγινε βασιλιάς της Σκωτίας σε ηλικία 13 μηνών και ένωσε τις κορώνες της Σκωτίας και της Αγγλίας το 1603.

Οι Τιμές της Σκωτίας είναι τα παλαιότερα κοσμήματα Κορώνας στη Βρετανία. Κατασκευασμένα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, δημιουργήθηκαν στη Σκωτία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια των βασιλείων του James IV και του James V.

Το στέμμα, το σκήπτρο και το σπαθί του κράτους χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μαζί για τη στέψη ενός μονάρχη το 1543, όταν η Mary Queen των Σκωτσέζων ήρθε στο θρόνο. Η εμβληματική πέτρα του πεπρωμένου, που χρησιμοποιείται για αιώνες για να παρουσιάσει τους μονάρχες, εκτίθεται επίσης στο Crown Room.

Φώτο