O καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένει στην άποψή του, ότι ένα ολικό lockdown τριών εβδομάδων, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κοροναϊού στη χώρα μας.
«Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού. Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά» είπε χαρακτηριστικά.
O κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντική την προληπτική κίνηση του ολικού lockdown.
Η μετάλλαξη θα χτυπήσει την άνοιξη
«Λόγω της σημερινής κατάστασης θα έχουμε μεγάλη πίεση. Στην Αττική έχουμε 60%-61%, πληρότητα στις ΜΕΘ, όταν είχαμε τα 3.000 κρούσματα, τα νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
Αυτό που προβληματίζει τον καθηγητή είναι η μετάλλαξη του κοροναϊού.
«Δεν έχουμε δει ανάπτυξη του μεταλλαγμένου στελέχους, που θα φανεί στο τέλος της άνοιξης. Οπότε μέσα με 20 Μαρτίου θα πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Για αυτό λέω να προλάβουμε» σημείωσε, ενώ πρότεινε και μία διαφορετική λύση εκτός του ολικού lockdown σε όλη τη χώρα:
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε και διαφοροποιημένα μέτρα ανά περιοχή. Για την Αττική όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα ολικό lockdown.Στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο, τα κρούσματα δεν το υποστηρίζουν. Η Θεσσαλονίκη όμως ξέρουμε ότι έχει μία πολύ γρήγορη δυναμική, ενώ υπάρχει η αφρικανική και η βρετανική μετάλλαξη».
Και κατέληξε μιλώντας στο OPEN: «Αυτό που λέω δεν είναι δικιά μου ιδέα είναι ότι κάνει ήδη η Γερμανία».
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων