
ΠΟΥ: «Καταστροφική» η πανδημία για τους καρκινοπαθείς στην Ευρώπη
Μείωση στις διαγνώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων, προειδοποίηση για αύξηση των θανάτων
Ο αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 στην θεραπεία του καρκίνου είναι «καταστροφικός», προειδοποίησε την Πέμπτη ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
Οι ογκολογικές υπηρεσίες παρέλυσαν ή υπολειτουργούν στο ένα τρίτο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (η οποία περιλαμβάνει και κάποιες χώρες της κεντρικής Ασίας), εξήγησε ο Χανς Κλούγκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.
«Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων και πολλές έχουν δει σημαντική μείωση στις νέες διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που συμβαίνει ακόμη και σε πιο πλούσιες χώρες» επισήμανε ο Κλούγκε, κάνοντας λόγο για επιδείνωση των ανισοτήτων.
Στην Ολλανδία και το Βέλγιο οι διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά 30% με 40% κατά το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης. Στο Κιργιστάν, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 90% τον Απρίλιο του 2020, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία θα αυξήσουν κατά 15% τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου στη Βρετανία την επόμενη πενταετία, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9% στο ίδιο διάστημα.
Ο ΠΟΥ σκοπεύει τώρα να κινητοποιήσει εκ νέου τις αρχές με μια πρωτοβουλία που θα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και την ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- Γαλάζιος καρχαρίας «μια ανάσα» από ακτή στη Βοιωτία [βίντεο]
- Στογιάκοβιτς: «Θα συναντηθώ με Ελλάδα και Σερβία πριν αποφασίσω»
- Ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικής συνάντησης
- Eurovision 2026: Απόψε ο Β’ Ημιτελικός – Η Κύπρος και ποιες χώρες διαγωνίζονται
- Kythira pass – Chios pass: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τα Voucher 250 και 300 ευρώ
- Η… προφητική ανάρτηση του Κι για την πρόκριση της Βαλένθια (pic)

