Ο Ερυθρός Σταυρός, ανησυχώντας για την έλλειψη πρόσβασης των φτωχών χωρών σε εμβόλια κατά της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο ύψους 100 εκατ. ελβετικών φράγκων (92,5 εκατ. ευρώ) για τον εμβολιασμό 500 εκατομμυρίων ευάλωτων ατόμων.

Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), οι 50 πιο πλούσιες χώρες έχουν χορηγήσει στον πληθυσμό τους σχεδόν το 70% των εμβολίων κατά της covid-19 που διανεμηθεί μέχρι στιγμής, ενώ μόλις το 0,1% έχει χορηγηθεί στις 50 πιο φτωχές.

«Είναι ανησυχητικό διότι είναι άδικο»

“Είναι ανησυχητικό διότι είναι άδικο και επειδή αυτό ενδέχεται να παρατείνει, δηλαδή να επιδεινώσει, αυτή τη φρικτή πανδημία”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας της IFRC Γιαγκάν Σαπαγκάιν. “Αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν θα είναι ασφαλείς”, πρόσθεσε.

Η IFRC προειδοποίησε ότι αν μεγάλες περιοχές του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ο ιός που ευθύνεται για την covid-19 θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται, μια κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων παραλλαγμένων στελεχών που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια.

Στήριξη των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού

Το σχέδιο της IFRC, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν συνίσταται στην αγορά εμβολίων κατά της covid-19, αλλά στη στήριξη των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού σε μια σειρά τομέων. Σε πολλές χώρες ένα εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναλάβει τη διανομή των εμβολίων στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους πιο ευάλωτους.

Επίσης στόχος της IFRC είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα αναζητήσουν κοινότητες και άτομα τα οποία είναι κοινωνικά ή γεωγραφικά απομονωμένα προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της covid-19.

“Η ισότητα δεν έρχεται από τον ουρανό”, υπογράμμισε ο Τσαπαγκάι. “Το σχέδιό μας συνίσταται στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμβόλια θα βγουν από τις πρωτεύουσες και θα χορηγηθούν στα ευάλωτα άτομα και κοινότητες, στους απομονωμένους και σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο” αν μολυνθούν από κοροναϊό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr