Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: «Καταστροφική» η πανδημία για τους καρκινοπαθείς στην Ευρώπη

ΠΟΥ: «Καταστροφική» η πανδημία για τους καρκινοπαθείς στην Ευρώπη

Μείωση στις διαγνώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων, προειδοποίηση για αύξηση των θανάτων

Ο αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 στην θεραπεία του καρκίνου είναι «καταστροφικός», προειδοποίησε την Πέμπτη ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την Ευρώπη.

Οι ογκολογικές υπηρεσίες παρέλυσαν ή υπολειτουργούν στο ένα τρίτο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (η οποία περιλαμβάνει και κάποιες χώρες της κεντρικής Ασίας), εξήγησε ο Χανς Κλούγκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

«Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων και πολλές έχουν δει σημαντική μείωση στις νέες διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που συμβαίνει ακόμη και σε πιο πλούσιες χώρες» επισήμανε ο Κλούγκε, κάνοντας λόγο για επιδείνωση των ανισοτήτων.

Στην Ολλανδία και το Βέλγιο οι διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά 30% με 40% κατά το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης. Στο Κιργιστάν, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 90% τον Απρίλιο του 2020, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία θα αυξήσουν κατά 15% τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου στη Βρετανία την επόμενη πενταετία, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9% στο ίδιο διάστημα.

Ο ΠΟΥ σκοπεύει τώρα να κινητοποιήσει εκ νέου τις αρχές με μια πρωτοβουλία που θα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και την ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024