Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νέο κόλπο της «εξυγίανσης» για να προστατεύει τα «παιδιά της»

Το νέο κόλπο της «εξυγίανσης» για να προστατεύει τα «παιδιά της»

Πώς το VAR… μπλοκάρεται με τη μέθοδο της «δεύτερης κίτρινης κάρτας», με αποτέλεσμα να γλιτώνουν αποβολές οι παίκτες των «δικών μας» ομάδων!

Η 20η αγωνιστική της Super League ολοκληρώθηκε. Και όπως προέκυψε από την… ανάλυση των «ειδημόνων», δεν υπήρξαν μεμπτές φάσεις. Δεν έγιναν λάθη. Και όλα πήγαν πρίμα. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Πήγαν όλα τόσο… καλά όσο προσπαθούν να μας πείσουν;

Θεωρητικά, ναι. Στην πράξη, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε το μοτίβο που παρουσιάζεται εδώ και καιρό, με σκοπό να προσφέρουν οι «κόρακες» χείρα βοηθείας στις ομάδες της «εξυγίανσης». Μέσω του… μπλοκαρίσματος του VAR γίνεται πλέον το… παιχνίδι. Πως μπλοκάρεται το VAR; Μέσω της μεθόδου της δεύτερης κίτρινης κάρτας.

Και εξηγούμαστε: ο διαιτητής που βρίσκεται στο VAR μπορεί να επέμβει μονάχα σε περίπτωση απευθείας κόκκινης κάρτας. Δηλαδή υπάρχει ένα σκληρό μαρκάρισμα ενός παίκτη, που ο διαιτητής είτε δε δίνει τίποτα, είτε δίνει κίτρινη. Αν ο VAR κρίνει πως… σηκώνει έως και απευθείας αποβολή, τότε παρεμβαίνει και το λέει στον διαιτητή, ώστε να τσεκάρει τη φάση.

Κάτι που δε συμβαίνει σε περίπτωση δεύτερης κίτρινης κάρτας. Αν δηλαδή ένας παίκτης έχει ήδη μία κίτρινη και κάνει κάποιο μαρκάρισμα που είναι για δεύτερη, αλλά ο διαιτητής δεν τη δώσει, τότε ο VAR δεν μπορεί να επέμβει και να του πει να τσεκάρει τη φάση. Και έτσι… παίζεται όλο το παιχνίδι πλέον για τα «παιδιά» της «Εξυγίανσης». Με την 20η αγωνιστική και τις φάσεις που υπήρξαν σε αυτή να είναι η πλέον χαρακτηριστική.

Ας ξεκινήσουμε από την Τούμπα, εκεί που διαιτητής ήταν ο Ευαγγέλου και στο VAR βρισκόταν ο Διαμαντόπουλος. Στο 13′ της συνάντησης ο Αριγίμπι κοντρολάρει την μπάλα με το στήθος, ο Ελ Καντουρί τον βρίσκει με το πόδι στο στομάχι, αλλά ο Ευαγγέλου δεν δίνει κίτρινη κάρτα ως όφειλε. 14 λεπτά μετά ο Αουγκούστο τιμωρείται με κίτρινο για ριψοκίνδυνο παίξιμο κι ενώ του είχε χαριστεί η κάρτα στο 13′.

Στο 43′ έρχεται η φάση που θα άφηνε τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες. Ο Αουγκούστο πατάει επικίνδυνα με τις τάπες των αντίπαλό του, μια φάση που η κίτρινη κάρτα είναι ξεκάθαρη. Ο Ευαγγέλλου… κλείνει τα μάτια, ενώ από το VAR δεν μπορούν να επέμβουν καθώς πρόκειται για περίπτωση κίτρινης και όχι κόκκινης.

Μάλιστα ο Αουγκούστο κάνει συνεχή παραβίαση των κανόνων και πάλι ο διαιτητής δεν τον τιμωρεί με δεύτερη κίτρινη. Ήταν τόσο… καραμπινάτη η φάση, που από τον πάγκο του Παναιτωλικού ξεσηκώθηκαν, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να εξαντλήσει την αυστηρότητά του στον Κουτσοσπύρο, που είναι γενικός αρχηγός του Παναιτωλικού.

Πάμε στην Κρήτη και στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, όπου διαιτητής ήταν ο Ζαχαριάδης και στο VAR ο Παπαδόπουλος. Στο 48′ ο Λάτσι της ΑΕΚ κάνει τάκλιν και βρίσκει την μπάλα, αλλά με το γόνατο βρίσκει το σώμα του αντιπάλου, με τον Ζαχαριάδη να σφυρίζει φάουλ υπέρ του ΟΦΗ.

Βάσει κανονισμών, ο Λάτσι θα έπρεπε να αντικρίσει κίτρινη κάρτα για ανακοπεί υποσχόμενης επίθεσης. Κίτρινη που θα ήταν δεύτερη για τον αμυντικό της ΑΕΚ. Ωστόσο ο Ζαχαριάδης δεν την έδωσε και φυσικά το VAR δεν μπορεί βάσει πρωτοκόλου να επέμβει για περίπτωση δεύτερης κίτρινης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οχτώ λεπτά αργότερα ο Χιμένεθ έβγαλε από το ματς τον Λάτσι, προφανώς γιατί φοβόταν πως θα αποβληθεί αργά ή γρήγορα.

Πάμε και στη Λεωφόρο, στο ματς του Παναθηναϊκού με τη Λαμία σε μια ανάλογη περίπτωση. Ο Τζήλος που ήταν διαιτητής ήταν ελαστικός γενικά στις κίτρινες κάρτες και στις δύο ομάδες, με αποκορύφωμα τη φάση με τον Γιοάν Μολό στο φινάλε της συνάντησης.

Ο Γάλλος είχε δεχτεί μια κίτρινη κάρτα στο 80′ και στο 96′ ανακόπτει υποσχόμενη επίθεση της αντίπαλης ομάδας, με ένα μαρκάρισμα – ορισμό της κίτρινης κάρτας. Από τον πάγκο της Λαμίας διαμαρτύρονται, ο Τζήλος δεν δίνει τίποτα και λίγο αργότερα σφυρίζει τη λήξη.

Συνοπτικά; Σε διάστημα λίγων ωρών δεν δόθηκε από τους διαιτητές δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μολό του Παναθηναϊκού, στον Λάτσι της ΑΕΚ, στον Αουγκούστο του ΠΑΟΚ. Κι όλα αυτά επειδή το VAR μπορεί να παρέμβει σε λάθος αποφάσεις του διαιτητή σε γκολ, πέναλτι, οφσάιντ ή απευθείας κόκκινης κάρτας, αλλά εκεί που δεν μπορεί να παρέμβει είναι στις κίτρινες κάρτες. Και φυσικά και στις φάσεις που αφορούν δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο τα… παιδιά της «Εξυγίανσης» καταφέρνουν και βλέπουν παίκτες τους που έπρεπε να αποβληθούν να παραμένουν στο παιχνίδι. Κάτι παρόμοι, μάλιστα, είχε γίνει και με τον Διαμαντόπουλο στο ματς της Λάρισας με τον Βόλο, που φόρτωσε με πέντε κίτρινες ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ και έκανε έξαλλο τον Κούγια που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και διαμαρτυρήθηκε έντονα με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

Στην εποχή του VAR η… εξυγίανση βρήκε τον τρόπο για να προστατεύει τα… παιδιά της. Και αυτός είναι η ντρίπλα που κάνουν οι διαιτητές ακόμα και στην ίδια την τεχνολογία.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024