Το οικονομικό επιτελείο παίρνει μέτρα να... ξεφουσκώσει τα εκκαθαριστικά όσων φορολογουμένων έπληξε η πανδημία

Την ώρα που το κύμα της πανδημίας πλήττει τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν φέτος στα νοικοκυριά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, τα χρέη της πανδημίας, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ.

Μετά τον «πάγο» που μπήκε φέτος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει έκτακτες παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που απειλούνται με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και την προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Τον Απρίλιο, θα μπει ξανά στο μικροσκόπιο η ρύθμιση των φορολογικών χρεών που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας, ενώ τον Μάιο όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στα χέρια της τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις τιμές ζώνης σε περίπου 3.000 περιοχές θα επανασχεδιάσει την κλίμακα του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες και κυρίως οι έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Το χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων είναι ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021 και προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στους φορολογούμενους που πλήττονται.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 1. Προκαταβολή φόρου

Εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και προβλέπει «κούρεμα» έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου.  Συγκεκριμένα:

 • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
 • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
 • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
 • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέτρο των e-αποδείξεων καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των δύο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις e-αποδείξεις και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται:

 • Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.
 • Να μη «μετρήσουν» οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 αντί 12 μηνών.
 • Να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην κληθούν φέτος να πληρώσουν έξτρα φόρο.
 • Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Για τις τελικές αποφάσεις δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη ανακοινώσεων, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020.

3. Τεκμήρια διαβίωσης

Η άσκηση εδώ είναι πιο δύσκολη. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η μείωση των εισοδημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα φέτος πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα πληρώνοντας υπέρογκους φόρους. Αν και όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το θέμα «δεν είναι της παρούσης» στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο που προβλέπει προσωρινό «πάγωμα» μόνο για φέτος δηλαδή των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το μέτρο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες με σημαντική πτώση τζίρου και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εισοδημάτων. Θα αφορά μόνο το τεκμήριο για κατοικίες και αυτοκίνητα και όχι για τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Και για το μέτρο αυτό, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

4. Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «τρέχουν» την άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος των τιμών ζώνης σε 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα οι οποίες αξιολογούνται και φιλτράρονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι νέες αντικειμενικές θα είναι έτοιμες τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

5. Κορονο-χρέη

Mε την αγορά να ζητάει κούρεμα χρεών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων και σχεδιάζει τον Απρίλιο να πάρει αποφάσεις για βελτίωση του σχεδίου ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνο-χρεών σε πολλές και μικρές δόσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120. Ενα από τα σενάρια που υπάρχουν προβλέπει:

 • Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.
 • Εξόφληση των οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.
 • Εξόφληση των οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
 • Εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) μόνο για όσους αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Οσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του και το επιτόκιο θα είναι πιο αλμυρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr