Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν προστατεύουν οι τράπεζες τους καταθέτες τους;

Γιατί δεν προστατεύουν οι τράπεζες τους καταθέτες τους;

Ο βασικός και κυρίαρχος κορμός των καταθετών, δηλαδή μικρομεσαίοι επαγγελματίες, υπάλληλοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και συνταξιούχοι, με τις αποταμιεύσεις τους, ανέβαζαν στα ύψη τα αποθεματικά των τραπεζών.

Το σημερινό τραπεζικό σύστημα έχει εκ βάθρων ανατρέψει τον προστατευτικό ρόλο υπέρ των καταθετών του, καταργώντας αλύπητα και τελείως αναιτιολόγητα τα επιτόκια των καταθέσεων, που δεν ήταν τίποτε άλλο εκτός από την οφειλόμενη δίκαιη ανταμοιβή του επιχειρηματικού και εργατικού μόχθου των καταθετών.

Ο βασικός και κυρίαρχος κορμός των καταθετών, δηλαδή μικρομεσαίοι επαγγελματίες, υπάλληλοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και συνταξιούχοι, με τις αποταμιεύσεις τους, ανέβαζαν στα ύψη τα αποθεματικά των τραπεζών.

Με τις έντοκες καταθέσεις διευκολυνόταν και η ανάπτυξη επωφελών για τον τραπεζικό τομέα παραλλήλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αλλά με τη διαλλακτική συμπεριφορά των Τραπεζών προς τους καταθέτες (δηλαδή λογικά επιτόκια αλλά και ρέπος), η αγορά των δεκαετιών 1980, 1990, είχε εξασφαλισμένη την αναγκαία για την οικονομική προκοπή του τόπου ρευστότητα χρήματος.

Θετικά και μελανά σημεία

Θυμίζω λοιπόν, ότι στις παραπάνω δύο δεκαετίες τα επιτόκια καταθέσεων έφταναν το 15%-17%, ενώ τα ρέπος το 25%. Και αυτό σημαίνει, ότι εάν κάποιος καταθέτης είχε προσωπικό τραπεζικό χαρτοφυλάκιο 2 εκατομμυρίων δραχμών, με τα ρέπος οι καταθέσεις του θα διπλασιάζονταν σε 4 χρόνια. Δηλαδή τα 2 εκατομμύρια θα γίνονταν 4 εκατομμύρια δραχμές!

Φυσικά υπήρξαν και τα αρνητικά μελανά σημεία της τότε οικονομικής περιόδου, όπως η αφορολόγητη παραοικονομία, που οδηγούσε στη διάλυση το δημόσιο ταμείο, όπως επίσης και η εκ μέρους ορισμένων παραγωγικών τάξεων κατάχρηση των επιδοτήσεων της ΕΕ, προς τις τάξεις αυτές, με κορυφαία παραδείγματα αυτής της ανεντιμότητας τις ψευδείς δηλώσεις ορισμένων αγροτοκτηνοτρόφων για 100 αντί για 10 στρέμματα βαμβακιού και για 300 αντί για 30 αιγοπρόβατα.

Για του λόγου το αληθές και για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας θυμίζω, ότι σε μια από τις ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήμουν προσκεκλημένος ως δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας», όταν ήλθε η ώρα της συζήτησης, για τις επιδοτήσεις προς τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, τότε η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου άδειασε, εκτός από τους ευρωβουλευτές της χώρας μας, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας των εταίρων μας, για τις ατασθαλίες αυτές…

Τραπεζικές ανακολουθίες

Επάνοδος τώρα στα σημερινά τραπεζικά ακατάστατα… Εάν ρωτήσετε τον μέσο Έλληνα, γιατί όχι και τον μέσο Ευρωπαίο καταθέτη, κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από την συμπεριφορά των Τραπεζών, θα εισπράξετε τη λέξη: «Απογοήτευση»!

Είναι γεγονός, ότι έχει αρχίσει, μετά από την περιπέτεια των αλλεπάλληλων  Μνημονίων, ο επαναπατρισμός από τις Ελβετικές κυρίως Τράπεζες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, στις ελληνικές τράπεζες.

Αντί ο επαναπατρισμός αυτός να συνετίσει τις ελληνικές τράπεζες, εν τούτοις τα επιτόκια των καταθετών είναι μηδενικά. Οι τράπεζές μας λοιπόν συνεχίζουν την ανακόλουθη συμπεριφορά ενός φύλακα του αποταμιευτικού μόχθου εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών της καθημερινής βιοπάλης αλλά και εξίσου αμέτρητων συνταξιούχων, που όχι μόνον δεν εισπράττουν ούτε μισό ευρώ από τις καταθέσεις, αλλά επιπλέον αρχίζουν ν’ αναρωτιούνται μήπως κάποτε και τελείως απροειδοποίητα επαναληφθεί το επαίσχυντο χρονικό των capital controls που τα επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα …ανήθικα μειονεκτήματα της ψευδοαριστεράς του.

Δεν υπερβάλλουμε με τους ενδοιασμούς μας, αλλά ούτε και υπεραισιοδοξούμε με την οποιαδήποτε βολική και ασυγχώρητη, για τους ανακόλουθους συναλλασσόμενους, περιφρόνηση προς τους ανθρώπους της βιοπάλης…

Τέλος, όπου τεκμηριωμένος λόγος εκεί δεκτός και ο εξίσου οφειλόμενος και σεβαστός τεκμηριωμένος αντίλογος…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024