Η γερμανική βουλή συζήτησε προτάσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς για την απαγόρευση εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός των έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214».

Οι Πράσινοι και Η Αριστερά ζήτησαν την ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Εκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή εμπάργκο και από την ΕΕ. Αμετάβλητη η κυβερνητική γραμμή.

Οι προτάσεις Πρασίνων και Αριστεράς

Η γερμανική βουλή συζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής προτάσεις που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει.

«Από στρατηγικής άποψης δεν το θεωρώ τον σωστό δρόμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Η επιβολή εμπάργκο σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη. Εκτός αυτού, η Τουρκία θα αναζητούσε άλλους προμηθευτές.

Ο κ. Μάας είχε υποδείξει το παράδειγμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της διαθέσουν δικά της συστήματα.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προηγείται»


Η Πράσινη Κάτια Κόιλ καταλογίζει στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θέλει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη

Στην ομιλία της στη βουλή, η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.

Προμηθεύοντας την Αγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει τον στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Να ανακαλέσει την άδεια

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια – ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται».

Στο κείμενο της πρότασής τους, οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρντ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.»

Δεν απείλησε όμως μόνο «στρατιωτικά» την Ελλάδα – «έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση.

Η Αριστερά προειδοποιεί για «νεοοθωμανικές αξιώσεις»

«Παράλογη» χαρακτηρίζει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης η Σεβίμ Ντάγκντελεν

Εξίσου αιχμηρή ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου της ΚΟ της Αριστεράς Σεβίμ Ντάγκντελεν.

«Παράλογη» χαρακτήρισε την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που το κράτος-μέλος της ΕΕ Ελλάδα τα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της.

Το ίδιο «παράλογη» είναι η γερμανική στάση όσον αφορά στην Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Στη γραπτή επιχειρηματολογία του αιτήματος, η Αριστερά κατηγορεί την Αγκυρα για «νεοοθωμανικές αξιώσεις, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία», όπως και για στρατιωτική στήριξη «εμπόλεμων πλευρών» και τη μεταφορά ισλαμιστών τζιχαντιστών σε πολεμικές ζώνες, όπως για παράδειγμα τη Συρία, τη Λιβύη ή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ακόμη και προϊόντα

Συγκεκριμένα, η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση την επιβολή γενικού εμπάργκο όπλων για την Τουρκία που θα αφορά ακόμη και προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να μην «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ως χώρες που μποϋκοτάρουν στην ΕΕ τέτοιο μέτρο κατονομάζονται η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου αυτές οι χώρες να αλλάξουν στάση.

Η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος»

Υποβρύχιο της «Κλάσης 214» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού – σε λίγο θα το διαθέτει και η Τουρκία

Εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων μίλησαν μόνο βουλευτές των Χρτιστιανοδημοκρατών.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών επέλεξε να καταθέσει γραπτώς το κείμενο της ομιλίας του.

Υποστηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο χριστιανοδημοκράτης Κλάους-Πέτερ Βίλς επισήμανε πως η Γερμανία και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί το ένα μέλος να επιβάλει στο άλλο εμπάργκο όπλων.

Εκτός αυτού η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος», τηρώντας συμφωνίες που έχει υπογράψει.

«Στρατηγικά σημαντικούς εταίρους»

Η δε κομματική του συνάδελφος Γκίζελα Μαντέρλα υποστήριξε, πως οι γερμανικές «εξαγωγές όπλων αποτελούν πρωταρχικά ένα μέσο της στρατιωτικής συνεργασίας με στρατηγικά σημαντικούς εταίρους», όπως είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Σε αυτά εξακολουθεί ακόμα να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία», δήλωσε, για να παραδεχτεί όμως στη συνέχεια πως «ενδεχομένως» σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είχε εγκρίνει την πώληση υποβρυχίων.

Επίσης, επισήμανε πως από το 2016 και μετά η Γερμανία έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Οι προτάσεις των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά παραπέμφθηκαν προς περαιτέρω συζήτηση στην επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr