Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον νέο κοροναϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca

Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον νέο κοροναϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σοριό είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαμάχη της εταιρείας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης, γιατί θέλει να επικεντρωθεί στην έγκριση που έδωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είπε όμως ότι είχε μια «καλή» συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη.

Έτοιμες εκατομμύρια δόσεις

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις» για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ, πρόσθεσε. Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα.

Η AstraZeneca «εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη, υποστήριξε.

Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το εμβόλιο θα ήταν εφικτό να παρασκευαστεί πριν από 9 μήνες και τώρα που έγινε «ο κόσμος το θεωρεί δεδομένο» σημείωσε ο Σοριό.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι η μόνη που θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι πρέπει να «αποσαφηνιστούν» οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τιμωρούνται προς όφελος «άλλης χώρας».

«Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην παραγωγή (…), όμως εάν υπάρχουν δικαιολογημένες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζουν μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορεί να υπάρχει από τη μία πλευρά σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη παραδόσεις που τηρούνται ή επιταχύνονται προς μια άλλη χώρα» επισήμανε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται συγκεκριμένα στη Βρετανία.

Καθώς κατηγορείται για καθυστερήσεις στις παραδόσεις που ανακοίνωσε, ο όμιλος AstraZeneca έκανε λόγο για «πτώση της αποδοτικότητας» σε ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη προκειμένου να δικαιολογήσει ότι μπορεί να παραδώσει μονάχα το «ένα τέταρτο» των δόσεων που είχε αρχικά υποσχεθεί στην ΕΕ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι Βρυξέλλες έκριναν αυτές τις εξηγήσεις «ανεπαρκείς» και ζήτησαν να διεξαχθεί επιθεώρηση σε μια μονάδα της εταιρείας στο Βέλγιο, όπου κατασχέθηκαν χθες «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα».

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Κλεμάν Μπον, που χαιρέτισε το γεγονός ότι τέθηκε σε ισχύ ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων κατά της Covid. «Ήταν αναγκαίο, διότι υπήρξε συλλογική ανησυχία και πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη με την AstraZeneca» επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr