Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο και σχολεία σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα

Lockdown : Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο και σχολεία σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα

Τα πάνω κάτω έρχονται από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στη χώρα μας, όπου τίθεται ξανά σε ισχύ ο υγειονομικός χάρτης

Τα πάνω κάτω έρχονται από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στη χώρα μας, όπου τίθεται ξανά σε ισχύ ο υγειονομικός χάρτης. Αυτό σημαίνει ότι μετά από περίπου τρεις μήνες, η Ελλάδα θα χωρίζεται σε δυο επίπεδα: το «κίτρινο», στα οποία θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Το δεύτερο επίπεδο, το «κόκκινο», θα περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και θα ενεργοποιείται σε περιοχές που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Η… σημαντικότερη μετατόπιση στον επιδημιολογικό χάρτη είναι αυτή της Αττικής στις «κόκκινες» περιοχές. Αυτό έχει ως συνέπεια, μετά από 10 περίπου μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, το Λεκανοπέδιο, μαζί με ακόμα εννέα περιοχές, να επιστρέψουν στη γνώριμη πλέον μέθοδο του click away, ενώ καλούνται να εξοικειωθούν με μια ακόμα μέθοδο, το click inside.

Ο αναλυτικός οδηγός λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές, με βάση την επιδημιολογική εικoνα παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν αναμφίβολα μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει σε κόκκινη ζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Click Away και Click Inside στις «κόκκινες» περιοχές

Στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα με ραντεβού (click inside).

Αυτό σημαίνει πως σε αυτά τα καταστήματα, ο πελάτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού και στη συνέχεια θα μπορεί να μπαίνει στο μαγαζί την προκαθορισμένη ώρα προκειμένου να δοκιμάσει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει.

Τόσο για το click away, όσο και για το click inside, παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες.

Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές, προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση και οι εικόνες όπως αυτή στην Ερμού το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ισχύ από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Ανάπτυξης περιγράφει τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να τηρούν τα καταστήματα που δέχονται πελάτες με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων 1 άτομο ανά 25 τμ.

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές και μόνο, ενώ τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Σε ό, τι αφορά το ωράριο λειτουργίας, προτείνεται το ωράριο μεταξύ 7πμ και 8μμ.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κέντρα καλλωπισμού, ΚΤΕΟ και ΟΠΑΠ θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού σε όλη την επικράτεια. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ δεν θα ανοίξουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια

Μια ακόμα διαφοροποίηση ανάμεσα στα επίπεδα, είναι η λειτουργία των σχολείων.

Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα, ενώ στις «κίτρινες» περιοχές από τη Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αντιθέτως, στις «κόκκινες» περιοχές στα θρανία θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του Γυμνασίου, ενώ οι μαθητές του Λυκείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και σε ποιες περιοχές μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση:

Φυσικά, η επιστροφή των μαθητών των μαθητών στα θρανία, θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως κανονικά θα λειτουργήσουν πάντως και στις κόκκινες περιοχές τα Λύκεια ειδικής αγωγής.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024