Στην αρχή της πανδημίας, ο σχεδιαστής και καλλιτέχνης Louis Barthélemy, ο οποίος έχει συνεργαστεί με οίκους όπως οι Christian Dior, Gucci και Salvatore Ferragamo – και χωρίζει το χρόνο του μεταξύ Κάιρο, Παρισιού και Μαρακές – βρέθηκε στη Siwa, μια μικρή όαση φωλιασμένη στους αμμώδεις λόφους της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Κατά την διάρκεια των μηνών κατά τους οποίους περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Barthélemy ξεκίνησε συνομιλίες με ντόπιους τεχνίτες για τα μοναδικά γλυπτά, τα κεντήματα και τα κεραμικά τους. Αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν σε μια δημιουργική συλλογή αντικειμένων και ενδυμάτων εμπνευσμένων από την Αρχαία Αίγυπτο. Αυτά δημιουργήθηκαν από τον Barthélemy και τη Laila Neamatalla, μια Αιγύπττια επιχειρηματία και σχεδιάστρια.

Τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα μέσα στη σειρά είναι τα απαλά καμπυλωτά κεραμικά αγγεία και τα ασβεστολιθικά γλυπτά, που διαμορφώνονται με το χέρι από τεχνίτες της Siwa από τοπικό πηλό και γυαλίζουν με σκόνη που εξάγεται από τοπικούς βράχους αλατιού, που τους προσδίδει μια ματ, απαλή λευκή λάμψη. Τα κεραμικά είναι μια σύγχρονη εκδοχή αρχαίων αμφορέων ή βάζων, ενώ μερικά είναι διακοσμημένα με μικροσκοπικά νεολιθικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην κοντινή έρημο.

Τα γλυπτά, εν τω μεταξύ, απεικονίζουν κάποιες  αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες, όπως ο Ανούβις, ο θεός του θανάτου. Για τον σχεδιαστή Barthélemy, ένα κρίσιμο μέρος του έργου του είναι το κομμάτι της «συνεργασίας με κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα που συχνά αποκλείονται από τους παραδοσιακούς οικονομικούς κύκλους».

Αργότερα μες στην φετινή χρονιά, ένα κατάστημα στο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάιρο θα λειτουργήσει ως το κορυφαίο κατάστημα της σειράς αυτής των κεραμικών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr