Αύριο η έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων

Η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξουν τα σχολεία και αυτό θα ανατραπεί αν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα και ιδιαίτερα αν μπει μια μεγάλη περιοχή στο «κόκκινο» όπως είναι η Αττική, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος στην ΕΡΤ μιλώντας για το θέμα της επαναλειτουργίας Γυμνασίων – Λυκείων από την 1 Φεβρουαρίου.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι η διασπορά, πόση διασπορά έχει, αν έχουμε δυνατότητες περιορισμού και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Το θέμα των σχολείων και ειδικότερα των Γυμνασίων- Λυκείων έχουν να κάνουν με την προτεραιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, στην επιτροπή, το υπ. Παιδείας και στους πολίτες να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω» τόνισε ο κ. Γώγος.

«Αυτή τη στιγμή έχει αποφασιστεί να ανοίξουν τα σχολεία. Μπορεί να αλλάξει αυτό; Μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που θα έχουμε επιδημιολογικά δεδομένα τέτοια που θα βάζουν περιοχές σε κόκκινο. Ηδη έχει αποφασιστεί ότι όταν μια περιοχή μπαίνει σε κόκκινο αναστέλλονται πολλά από αυτά τα μέτρα, ακόμα και το λιανεμπόριο μετατρέπεται σε click away. Επομένως αυτό που πρέπει να δούμε, πριν γίνει η Επιτροπή της Παρασκευής που αποφασίζει για τα επόμενα μέτρα, είναι αν θα μπει κάποια περιοχή σε κόκκινο. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ακόμα και για την εκπαίδευση, ακόμα και για το λιανεμπόριο και ό,τι άλλο χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση, αλλά πριν από αυτή η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι:

«Η απόφαση έχει ληφθεί ότι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Αυτό θα ανατραπεί μόνο εφόσον είναι τέτοια τα επιδημιολογικά στοιχεία που βάλουν κάποια περιοχή, ιδιαίτερα την Αττική για να μιλάμε ανοιχτά πως είναι τα πράγματα. Το πρόβλημα είναι εάν η Αττική παραμείνει στο πορτοκαλί ή μπει στο κόκκινο. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν είναι για κόκκινο, αλλά δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει μέχρι την Παρασκευή».

Συμπλήρωσε ότι η δυναμική της επιδημίας έχει σημασία κι ότι αν η τάση είναι αυξητική  πρέπει να σκεφτούμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν.

Τέλος είπε ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητες είναι το λιανεμπόριο και το σχολείο».

«Μπορεί να καθυστερήσουν άλλα μελλοντικά όπως π.χ. η εστίαση ή οτιδήποτε άλλο, δεν βάζουμε όμως σε αντιπαράθεση το λιανεμπόριο με τα σχολεία» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr