Αποτελεσματικότητα κάτω του 10% για τους άνω των 65 ετών φέρεται να έχει το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. Διαψεύδει η εταιρεία

Αποτελεσματικότητα κάτω του 10% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών φέρεται να έχει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρεία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για τις ηλίκίες αυτές ανέρχεται σε μόλις 8%.

H Bild αναφέρει πως η αποτελεσματικότητα για τους άνω των 65 βρίσκεται κάτω από το 10%, ενώ μάλιστα τονίζει πως Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ίσως το συγκεκριμένο εμβόλιο να μην εγκριθεί για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η εταιρεία διαψεύδει τα δημοσιεύματα, βρισκόμενη αντιμέτωπη με ένα δεύτερο ουσιώδες ζήτημα στην διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της, μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει την συμφωνημένη με την ΕΕ ποσότητα εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου.

Σε γραπτή της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «απολύτως ανακριβή» και αναφέρει πως η Επιτροπή Εμβολιασμού της Βρετανίας έχει δώσει το πράσινο φως για χρήση του εμβολίου από ηλικιωμένους, προσθέτοντας πως έχουν παρουσιάσει υψηλή ανοσολογική απόκριση.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας. Στην βασική δοκιμή του εμβολίου δεν συμμετείχαν άτομα άνω των 55 καθώς στόχευε κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό. Ηλικιωμένοι εισήλθαν αργότερα στις δοκιμές, αναφέρει το Reuters.

Ερευνητές της Οξφόρδης, σε δημοσίευσή τους στο Lancet την 8η Δεκέμβρη, ανέφεραν πως τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους ήταν ακόμη περιορισμένα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr