Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕΔΗΝ : Κίνδυνος να φτάσει η αναμονή για χειρουργείο στα δύο χρόνια

ΠΟΕΔΗΝ : Κίνδυνος να φτάσει η αναμονή για χειρουργείο στα δύο χρόνια

Η αναστολή τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω κοροναϊου θα οδηγήσει σε εκτίναξη της λίστας αναμονής χειρουργείων, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Η αναστολή τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω κοροναϊου θα οδηγήσει σε εκτίναξη της λίστας αναμονής χειρουργείων, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, καλεί την κυβέρνηση να βρει λύση στο ζήτημα των ΜΕΘ, καθώς σε πολλά νοσοκομεία χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης έχουν μετατραπεί σε προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με υποτυπώδη εξοπλισμό.

«Τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μιας νόσου. Ακόμη και τώρα ισχύει η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Λιγότερες οι ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων. Κατά την κυβέρνηση λειτουργούν 1.100 και πλέον κλίνες, ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3.500 κλίνες που έπρεπε να λειτουργούν με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια».

«Η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό. Παρότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς παραμένουν ως ΜΕΘ-COVID εν αναμονή του τρίτου κύματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία

«Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες», τονίζει.

«Για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραμματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις», προσθέτει.

Χωρίς ημερομηνία

«Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πιά να ισχύουν. Δεν εκδίδονται νέες. Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί για χειρουργείο ακυρώνονται Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία», υπογραμμίζει.

«Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη».
«Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ. Τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές ΜΕΘ να επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν. Χάνονται ασθενείς ευρισκόμενοι πολλά έτη σε λίστα αναμονής», κα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024