Ισπανία : Αποχωρεί εν μέσω πανδημίας ο υπουργός Υγείας
Έπειτα από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ο Ίγια θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, μιας επαρχίας της Ισπανίας η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια θα εγκαταλείψει την Τρίτη τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, την ώρα που η κατάσταση της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα επιδεινώνεται ξανά, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ξεκινά σήμερα τις τελευταίες 24 ώρες του ως επικεφαλής του υπουργείου. Θα συμμετάσχει στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του», επεσήμανε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σε ανακοίνωσή της.
Η αποχώρηση του Ίγια από την κυβέρνηση είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, τον Ίγια θα αντικαταστήσει η νυν υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Λειτουργίας Καρολίνα Ντάριας.
Ο Σάντσεθ αρχικά είχε στραφεί στον Ίγια ως εκπρόσωπο των Καταλανών Σοσιαλιστών στην ισπανική κυβέρνηση. Όμως με την πανδημία covid-19 ο 54χρονος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και έγινε το πρόσωπο της μάχης κατά του κοροναϊού στην Ισπανία.
Έπειτα από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ο Ίγια θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, μιας επαρχίας της Ισπανίας η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα.
Οι εκλογές αυτές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίγια μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι κυβερνούν τώρα την επαρχία.
Εγκαταλείπει την κυβέρνηση την ώρα που η επιδημία covid-19 αναζωπυρώνεται στην Ισπανία, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης με περισσότερους από 55.000 νεκρούς από κοροναϊό.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ίγια και η ισπανική κυβέρνηση δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από πολλές επαρχίες να επιβάλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όμως η κυβέρνηση διστάζει καθώς η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις του lockdown της άνοιξης, ενός από τα πιο σκληρά παγκοσμίως.
“Ο Ίγια είναι ο χειρότερος υπουργός Υγείας της Ευρώπης”, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας ότι “δεν κατανοεί” για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δίνει την ευχέρεια στις αρχές των επαρχιών, που είναι ήδη αρμόδιες για θέματα υγείας, να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εξετάζει επαναστατική αλλαγή η FIFA στο Μουντιάλ – Τα νέα δεδομένα με τις κίτρινες κάρτες
- Τσουκαλάς: Πλέον και οι βουλευτές της ΝΔ ομολογούν πως ο «επιτελικός» αυταρχισμός Μητσοτάκη απειλεί τη δημοκρατία
- Δεν ξανάγινε: Ρεκόρ 30ετίας στην αντικυβερνητική βία στις ΗΠΑ
- Αυστραλία: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει «δυσανάλογο αντίκτυπο» για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, λέει η ΥΠΕΞ
- Ποια είναι η ευθύνη του ανθρώπου στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου
- Σάλος με διεθνή διαιτητή της UEFA – Κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο
- Δική Τεμπών: «Θα ζητήσουμε αποβολή του Δημοσίου από την υποστήριξη της κατηγορίας», είπε συνήγορος – Σε εξέλιξη η διαδικασία
- Αντάρτικο πέντε βουλευτών της ΝΔ με δημόσια παρέμβαση – Κατά Μαξίμου και επιτελικού κράτους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442