Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταραντίλης : Προσερχόμαστε με καλή πίστη στις διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Ταραντίλης : Προσερχόμαστε με καλή πίστη στις διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας

Στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών καθώς και στη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναφέρθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.

Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αγορά των μαχητικών Rafale σημειώνοντας ότι η παραλαβή των 6 πρώτων αεροσκαφών θα γίνει τον Ιούλιο.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE». Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο».

Για διαφοροποίηση Σαμαρά

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε και στη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές.

Το μέτωπο του εμβολιασμού

Αναφορικά με την πρόοδο της διαδικασίας του εμβολιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης τόνισε ότι «Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: Συνεχίζουμε την άμυνα, εντείνουμε την αντεπίθεση. Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Υπογράμμισε επίσης ότι «Ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την Παρασκευή άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών και η ανταπόκριση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι – όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια – να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, έχει μπει σε εφαρμογή και η ακόμη πιο δύσκολη επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών μας, που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Η αρχή έγινε από τα νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες και επεκτείνεται σταδιακά. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τον εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων που ξεκινά από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου και προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών που το επιθυμούν.

Για τη μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού πέρα από τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, θα χρησιμοποιηθούν – όπου χρειαστεί – εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος».

Αναφορικά με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη και την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή με στόχο μια νέα δυναμική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.

Δημιουργούνται, για το σκοπό αυτό, τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα:

Πρώτον: Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα για λιμενικές υποδομές, καθώς και υποδομές και δίκτυα νερού, ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεύτερον: Το «πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που θα καλύψει, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές Περιφέρειες και δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.

Και τρίτον: Το «Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας», που έχει ως στόχο την προώθηση – μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων – της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη ναυτιλιακή τεχνολογία, τον ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό, την ανάπτυξη εφαρμογών και τη χρήση της τεχνολογίας στους τομείς αυτούς».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024