Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To ITE αναπτύσσει επιλεκτικά εντομοκτόνα χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες

To ITE αναπτύσσει επιλεκτικά εντομοκτόνα χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες

Τα σημερινά εντομοκτόνα επηρεάζουν τους επικονιαστές με συνέπειες για την αγροτική παραγωγή

Χρηματοδότηση από το άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 για την έρευνα και την καινοτομία εξασφάλισε η ομάδα του Γιάννη Βόντα, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), στην Κρήτη, με στόχο την ανάπτυξη εντομοκτόνων που δεν βλάπτουν τους πολύτιμους πληθυσμούς των μελισσών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CypTox, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμμετοχή ιδρυμάτων και εταιρειών από χώρες της Ευρώπης, καθώς και του πανεπιστημίου του Κεντάκι, έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εντομοκτόνων έναντι σημαντικών εχθρών κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, με έμφαση την εκλεκτικότητα και ασφάλεια για τις μέλισσες και τους επικονιαστές.

Η ανάγκη για νέα εντομοκτόνα κατέστη ακόμα πιο εμφανής μετά το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, τα οποία ενοχοποιούνται για βλάβες στους επικονιαστές και έχουν απαγορευτεί πλήρως στη Γαλλία.

Η ερευνητική προσπάθεια θα βασιστεί στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό μονοπάτι της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s (cytochrome P450s) των εντόμων.

Το μονοπάτι αυτό  μπορεί να διασπά ή να ενεργοποιεί φιλικές εντομοκτόνες ουσίες εκλεκτικά, ώστε να επιτρέπει την εκδήλωση τοξικότητας επιλεκτικά μόνο στον εχθρό αλλά όχι στις μέλισσες.

Στο έργο, που έχει διάρκεια 4 δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, στη διεθνή δικτύωση, αλλά και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ανάπτυξης βιο-εντομοκτόνων νέας γενιάς, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και της επάρειας τροφίμων.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και την Ελλάδα» τόνισαν ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Δρ Ιωάννης Ταλιανίδης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024