«Υπάρχει ελπίδα», καθώς «οι αριθμοί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γιενς Σπαν, αλλά προειδοποίησε πως «η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη».

Μικρή, αλλά αισθητή πλέον μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία. Ωστόσο, είναι νωρίς για αλλαγή πορείας και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας.

Μείωση

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται στη Γερμανία 17.862 κρούσματα, δηλαδή 4.500 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 859, έναντι 1.113 πριν μία εβδομάδα. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους σε συνδυασμό με τον κοροναϊό από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Ο δείκτης μετάδοσης παραμένει κάτω από την τιμή 1 και συγκεκριμένα, την Παρασκευή, στο 0,93. Αυτό σημαίνει ότι εκατό ασθενείς μεταδίδουν τον ιό σε άλλα 93 άτομα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν ο δείκτης παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτω από την τιμή 1, αυτό υποδηλώνει τη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας.

Κλειστά καταστήματα και ερημιά στην πόλη Απόλντα της Θουριγγίας

Ενθαρρυντική είναι και η μείωση του «δείκτη επτά ημερών» που για τις γερμανικές αρχές αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την επιβολή λόκνταουν, και ήταν στο πρώτο «απαγορευτικό» του Μαρτίου βασικό κριτήριο για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις εντός ΕΕ.

Στην ιδανική περίπτωση, τα νέα κρούσματα πρέπει είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και αυτό επί επτά συνεχείς ημέρες. Εάν συμβεί αυτό, το λόκνταουν θεωρητικά καταργείται.

Την Πέμπτη, η τιμή του δείκτη βρισκόταν στο 119 και την Παρασκευή στο 115,3. Βέβαια, οι τιμές αυτές παραμένουν μακριά από το 50, ωστόσο είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες στο πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα, στις 22 Δεκεμβρίου ο δείκτης είχε φτάσει το 197,6.

Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Καθυστερούν οι εμβολιασμοί σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς «οι αριθμοί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο προειδοποίησε πως «η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη», γι αυτό είναι πολύ νωρίς να συζητούμε για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, επισημαίνει ότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η σχετική μείωση δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν.

«Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε τώρα τις προσπάθειές μας», προειδοποιεί. Σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, ο ιός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, καθώς αυτήν τη στιγμή καταγράφονται 900 κρούσματα σε γηροκομεία και δομές μακροχρόνιας περίθαλψης.

Καθυστερήσεις

Δυστυχώς, όμως, παρουσιάζονται καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, είχε αρχικά προγραμματίσει για την 1η Φεβρουαρίου την έναρξη εμβολιασμών με ραντεβού για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, αλλά τώρα αναγκάζεται να την αναβάλει για μία εβδομάδα, δηλαδή για τις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Υγείας, όλα αυτά οφείλονται σε καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων από την εταιρία Biontech/Pfizer, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή οι υγειονομικές υπηρεσίες του κρατιδίου να διαθέτουν 100.000 δόσεις λιγότερες από εκείνες που προγραμμάτιζαν για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr