Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό θα συμμετέχει και η ΕΕ ως παρατηρητής.

Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου προσπαθούν τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ) να διευθετήσουν ανεπίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι έχουν λάβει μάλιστα και πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Υπάρχει πρόοδος»

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι και η ΕΕ θα συμμετάσχει στη συνάντηση ως παρατηρητής.

Κατά την ενημέρωσή του σε τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «για την ανεπίσημη διάσκεψη 5 συν τα ΗΕ που έχουμε προτείνει υπάρχει πρόοδος, έχουμε λάβει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθούν να καθορίσουν την ημερομηνία τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη».

«Και η ΕΕ είπε ότι θέλουν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές. Ασφαλώς, η ΕΕ σε όλες τις συναντήσεις είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής, δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά, όπως έχουμε πει και στους ιδίους, από το Κραν Μοντάνα και μετά έχουν αγνοήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν είχαν κάνει καμιά επαφή μαζί τους και πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους.

«Είδαν και οι ίδιοι…»

»Επιπλέον, σε όλη τη διαδικασία η ΕΕ στήριξε συνεχώς την ελλονοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς αγνόησε τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, γι’ αυτό τους είπαμε ότι πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Για μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη συμμετοχή τους, ήταν θετικό που συμμετείχαν στο Κραν Μοντάνα, ήταν ωφέλιμο που βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα στο Κραν Μοντάνα γιατί είδαν και οι ίδιοι ποιοι ήθελαν λύση και ποιοι δεν ήθελαν», ανέφερε.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr