Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο γερμανικός Τύπος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ο γερμανικός Τύπος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Στην υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος αναφέρεται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γερμανικό περιοδικό, «σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου.

Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με τον νέο νόμο αυτό μπορεί να γίνει και πως »η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις».

Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων »ελληνική θάλασσα». Πράγματι, στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα».

Εν όψει των διερευνητικών της Δευτέρας το Spiegel αναφέρει ότι οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά από το 2016 συνομιλίες «προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που επανειλημμένως τις οδήγησαν στο παρελθόν στα πρόθυρα πολέμου».

«Κίνδυνος συγκρούσεων»

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει: «Κανένα »όχι» και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων».

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορικής σημασίας απόφαση» με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, η tagesschau.de αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024