«Χρειάζεται πρώτον καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεύτερον, επάρκεια εμβολίων. Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός κατά την περιοδεία του στο εμβολιαστικό κέντρο της Νίκαιας

Το εμβολιαστικό κέντρο στη Νίκαια επισκέφτηκε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός όπου ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Σολωμό και το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας και το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού.

Εγχείρημα που πρέπει να πετύχει

Στο Κέντρο Υγείας της Νίκαιας λειτουργούν από προχθές 4 εμβολιαστικές γραμμές και επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ΚΥ και ΤΟΜΥ με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές-επισκέπτες υγείας) έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθημερινής 12ωρης λειτουργίας των εμβολιαστιακών κέντρων 6 μέρες τη βδομάδα.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή πως οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται:

Πρώτον, καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεύτερον, επάρκεια εμβολίων.

«Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί. Αντί να προετοιμάσει έγκαιρα την ΠΦΥ έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργασία με το Βοήθεια στο Σπίτι

Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν μεριμνήσει για την οργάνωση, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, κατ’ οίκον εμβολιασμών σε υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα».

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ωστόσο ότι «το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που μπορεί να επιβραδύνει πολύ τη γρήγορη επίτευξη «συλλογικής ανοσίας» στον γενικό πληθυσμό, είναι η διαπιστωμένη αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο» και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση του καθεστώτος της πατένας με πρωτοβουλία της ΕΕ «έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τρίτων χωρών που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα των εμβολίων».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι την «αναγκαία και επίκαιρη» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «αρνείται πεισματικά να στηρίξει, παρά τη θετική στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, ακαδημαϊκών, συλλόγων ασθενών, συνδικάτων και πολιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr