Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα 460.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ  που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020  σχεδόν τα μισά 220.000 αποσύρθηκαν  το β΄ εξάμηνο του έτους σημειώνοντας μείωση της τάξης του  17,7% συγκριτικά με το 2019

Σχεδόν το μισό εκατομμύριο τεμάχια έφτασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 στην ΕΕ με περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου  να αφορούσαν  χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα 460.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ  που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020  σχεδόν τα μισά 220.000 αποσύρθηκαν  το β΄ εξάμηνο του έτους σημειώνοντας μείωση της τάξης του  17,7% συγκριτικά με το 2019.  Συμφωνά με τα ίδια στοιχεία τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης με το 94,5% των πλαστών  να έχει εντοπιστεί  σε χώρες της ζώνης του ευρώ,   το 2,8% ε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 2,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ωστόσο τα χαρτονομίσματα  του ευρώ είναι  ασφαλή με την πιθανότητα  ένας καταναλωτής να βρεθεί με πλαστό  στα χέρια του  να είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δισεκατομμύρια. Το 2020, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν ήταν 17 ανά 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία. Πρόκειται για ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο .

Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία»)  σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται  στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Υποσυστήματος , για την Ελλάδα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η  χρήση πλαστών  χαρτονομισμάτων για πληρωμές αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr