Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «φάντασμα της αδράνειας» και τα 12 μίλια στο Ιόνιο - Το καβγαδάκι Μητσοτάκη και Τσίπρα για το... Καπιτώλιο

Το «φάντασμα της αδράνειας» και τα 12 μίλια στο Ιόνιο – Το καβγαδάκι Μητσοτάκη και Τσίπρα για το… Καπιτώλιο

«Κυνηγημένο από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων επιθυμιών του» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας από τη μεριά του σχολίασε το ότι ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τη θέση από τις τοποθετήσεις της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντιτάσσονταν στη μερική επέκταση των 12 μιλίων

«Κυνηγημένο από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων επιθυμιών του» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για αναξιοπιστία και στροφή 180 μοιρών της ΝΔ ως κυβέρνησης σε σχέση με τη στάση της ως αντιπολίτευσης.

Δημιουργική αδράνεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίκληση από τον Αλέξη Τσίπρα των δηλώσεων των κ.κ. Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Κικίλια και Γεωργιάδη που τάσσονταν κατά της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ανέφερε ότι «δεν είδα να κάνετε χρήση κάποιας δικής μου δήλωσης» λέγοντας ότι «εγώ δεν είχα τοποθετηθεί λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Νίκος Κοτζιάς που κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι φοβήθηκε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και δεν προχώρησε στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο με προεδρικό διάταγμα που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε τις αντιδράσεις της Τουρκίας;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «επιλέξατε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας».

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά για έλλειψη στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κάνοντας επισκόπηση τις συμφωνίες για την ΑΟΖ που υπεγράφησαν με Ιταλία, Αίγυπτο και την επί της αρχής συμφωνία με Αλβανία για Χάγη ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίνετε από υποκρισία και διγλωσσία στην κριτική του.

Δεν είναι στάση ευθύνης

Ο κ. Τσίπρας από τη μεριά του σχολίασε το ότι ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τη θέση από τις τοποθετήσεις της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «μου έκανε εντύπωση ότι για τις αρνητικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε με νόμο την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (σ.σ. εννοεί το 2019), όλα τα στελέχη σας ήταν απέναντι και εσείς λέτε εγώ δεν το είπα. Διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τους τομεάρχες σας λες και δεν είσαστε πρόεδρος της ΝΔ».

«Αυτό δεν είναι στάση ευθύνης πρωθυπουργού. Δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο γιατί δεν νομοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του άρθρου 27 του Συντάγματος χρειαζόνταν νομοθετική πρωτοβουλία και όχι ΠΔ, και σημείωσε ότι όταν ο τότε αναπληρωτές ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε εντολή να ετοιμάσει το νόμο και να ενημερώσει τα κόμματα, ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος «είπε μην τολμήσετε να φέρετε νόμο και να δεσμεύσετε τη χώρα σε προεκλογική περίοδο».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες κ. Μητσοτάκη που έχουν μείζονα σημασία προϋποθέτουν κλίμα πολιτικής συνεννόησης, ομόνοιας και ομοψυχίας. Αυτό σας κατηγορώ ότι δεν κάνατε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να παράσχετε αυτή τη συναίνεση βγαίνατε και λέγατε μην τολμήσετε να το φέρετε» είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν φτάνουν οι προθέσεις

«Εξωτερική πολιτική μόνο με προθέσεις δεν γίνεται. Δεν φτάνουν. Ήσασταν υπουργός Εξωτερικών ο ίδιος και δεν προχωρήσατε» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του ρωτώντας εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρας αν φοβήθηκε τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός επέλεξε να διχάσει τη ΝΔ αντί να επιδιώξει τη συνεννόηση με τον ίδιο προσωπικά ενώ για την επέκταση των χωρικών υδάτων επικαλείται ότι δεν το έκανε επειδή δεν είχε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

«Ισχύει και πάλι για εσάς κ. Τσίπρα το: Θέλαμε αλλά τι να κάνουμε; και εδώ δεν προφτάσαμε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η «πάνω και κάτω πλατεία» και οι Πρέσπες

Από τους διαξιφισμούς των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν έλειψε και το καπιτώλιο και οι συγκρίσεις με την Ελλάδα. Με αφορμή τα όσα είπε στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας σύγκριση με το οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή από ακροδεξιές ομάδες στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018-2019, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η εισβολή στο καπιτώλιο «θύμιζε το 2011 όταν η πάνω και η κάτω πλατεία» με «κρεμάλες και βιτριόλι» αμφισβητούσαν την αστική δημοκρατία.

«Εσείς καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού του, τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και γι’ αυτό κυβερνήσατε χωρίς καμία δυσκολία με τον κ. Καμμένο» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Το κοινό χαρακτηριστικό της εισβολής στο καπιτώλιο με την απόπειρα εισβολής στην ελληνική βουλή το 2018-2019 για τις Πρέσπες ήταν ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί και εδώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα αναφερομενος στην «πάνω πλατεία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι  «το 2011 και 2018 το κόμμα σας (σ.σ. η ΝΔ) ήταν στα συλλαλητήρια, επικαλούμενος τις δηλώσεις του τότε προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη των συλλαλητηρίων. Μη μας κάνετε τον αθώο του αίματος κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν μας πείτε ότι δεν τα είπα εγώ αυτά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024