Πηγές από τον Λευκό Οίκο κάνουν λόγο ακόμη και για εκατομμύρια ευρώ

Περισσότερες από 100 προεδρικές χάρες αναμένεται να απονείμει ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του ωρών στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, όμως ενδέχεται να μην συμπεριλάβει σε αυτές εκείνες που αφορούν υποθέσεις του ιδίου και της οικογένειάς του, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Δευτέρας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ έχει πραγματοποιήσει μυστικές συζητήσεις με τους συμβούλους του για να αποφασίσουν αν θα κάνει το απίστευτο βήμα της έκδοσης χάρης για τον… ίδιο του τον εαυτό. Ορισμένοι αξιωματούχοι με πληροφόρηση από τα παρασκήνια φέρονται να τον έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να αποφύγει τη συγκεκριμένη κίνηση, επειδή θα τον έκανε να φαίνεται ένοχος.

Την Κυριακή, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, την κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ και τους κορυφαίους συμβούλους του για να συντάξουν μια μακριά λίστα αιτήσεων για χάρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Η συνάντηση κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ο πρόεδρος, αναφέρει η Post, ασχολήθηκε με κάθε λεπτομέρεια όλων των υποθέσεων.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκδοση χάρης προς τον εαυτό του θα ήταν αντισυνταγματική, αφού παραβιάζει τη βασική αρχή ότι κανείς δεν μπορεί να εκδικάσει την ίδια του την υπόθεση. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει πράγματι.

Οι συζητήσεις στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκαν στο παρασκήνιο της επερχόμενης παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου. Αν καταδικαστεί για τα γεγονότα, ο Τραμπ ενδέχεται να μην έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024.

Έχοντας χάσει την εξουσία του, ο Τραμπ θα είναι ευάλωτος στο ενδεχόμενο δίωξης από ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος, αλλά και αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αναφέρει ο Guardian, αν ο Τραμπ θα επιδιώξει να απονείμει χάρη και σε μέλη του στενού του κύκλου. Στη λίστα των δυνητικά… ενδιαφερομένων, ανήκει ο Στιβ Μπάνον που κατηγορείται για απάτη εις βάρος ατόμων που έκαναν δωρεές για την ανέγερση του διαβόητου τείχους στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Παρών και ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο επί χρόνια προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ που ηγήθηκε των προσπαθειών ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου. Τραμπ και Τζουλιάνι λέγεται ότι πρόσφατα ήρθαν σε ρήξη εξαιτίας απλήρωτων νομικών εξόδων.

Το CNN έγραψε τη Δευτέρα ότι η τελευταία σειρά από… πράξεις επιείκειας αναμένεται να συμπεριλάβει χάρες προς πολιτικούς συμμάχους και φίλους του. Ομάδες πίεσης προσπαθούν εδώ και μήνες να συμπεριλάβουν τους πελάτες τους στη λίστα του Τραμπ.

«Όλα είναι μια συναλλαγή. Του αρέσουν οι χάρες επειδή είναι μονομερείς. Και του αρέσει που τον κάνουν να νιώθει ότι του χρωστάνε», δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το ζήτημα, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ ήθελε να βοηθήσει άτομα που με τη σειρά τους θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν στην καριέρα του μετά τον Λευκό Οίκο.

Ο Δρ. Σάλομον Μέλγκεν, επιφανής οφθαλμίατρος του Παλμ Μπιτς που βρίσκεται στη φυλακή μετά από καταδίκη για δεκάδες περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα, αναφέρει το CNN.

Οι προεδρικές χάρες δεν αποτελούν ένδειξη αθωότητας, κάτι που είχε τονίσει ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, κατά την απονομή χάρης στον Ρίτσαρντ Νίξον, τον προκάτοχό του που είχε παραιτηθεί ντροπιασμένος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate.

Οι χάρες της τελευταίας στιγμής είναι συνηθισμένες στο τέλος κάθε προεδρίας. Ο Μπιλ Κλίντον είναι διαβόητος για την απονομή χάρης το 2001 στον φυγά χρηματοοικονομικό σύμβουλο Μαρκ Ριτς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ημέρας στον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή, οι Times δημοσίευσαν εκτενές άρθρο για τις εντατικές πιέσεις των λόμπι για απονομή χάρης στο τέλος της προεδρίας Τραμπ. Ανάμεσα σε άλλες εντυπωσιακές λεπτομέρειες, ανώνυμος συνεργάτης του Τζουλιάνι φέρεται να ενημέρωσε πρώην αξιωματούχο της CIA ότι κάθε χάρη «θα κοστίσει $2 εκατ.»

Επιπλέον, οι Times αναφέρουν ότι ο Μπρετ Τόλμαν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και νυν μέλος λόμπι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα χάρης και μείωσης ποινής, έχει… ρευστοποιήσει τη δουλειά του, λαμβάνοντας τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να απονεμηθεί χάρη στον γιο ενός πρώην γερουσιαστή από το Αρκάνσας, τον ιδρυτή του Silk Road, ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης… ναρκωτικών στο deep web, και κάποιο μέλος της υψηλής κοινωνίας του Μανχάταν που έχει δηλώσει ένοχο για υπόθεση απάτης.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Μ. Ντάουντ, έχει αυτοπαρουσιαστεί σε καταδικασμένους για κακουργήματα ως κάποιος που μπορεί να τους εξασφαλίσει χάρη εξαιτίας της σχέσης του με τον Τραμπ, έχοντας αποσπάσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια από πλούσιο κατάδικο και συμβουλεύοντάς τον, όπως και άλλους πιθανούς πελάτες, να εκμεταλλευτεί τα παράπονα του Τραμπ με το σύστημα δικαιοσύνης.

Ένας πρώην κορυφαίος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ φέρεται να έλαβε, σύμφωνα με τους Times, $50.000 για να βοηθήσει στην έκδοση χάρης για τον Τζον Κυριακού, έναν πρώην αξιωματούχο της CIA που έχει καταδικαστεί για παράνομη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, ενώ σε περίπτωση που επιτύχει την αποστολή του, αναμένεται να του αποδοθούν άλλα $50.000, σύμφωνα με αντίγραφο της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Κυριακού έχει ενημερωθεί από τον Τζουλιάνι ότι μπορεί να λάβει χάρη έναντι… $2 εκατ. Ο Κυριακού απέρριψε την πρόταση, όμως ένας βοηθός του, φοβούμενος ότι ο Τζουλιάνι διακινεί χάρες στη μαύρη αγορά, ενημέρωσε το FBI. Ο Τζουλιάνι αρνείται την κατηγοράι.

Άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια στο Καπιτώλιο έχουν αιτηθεί ανοιχτά, είτε μέσω δηλώσεων στην τηλεόραση είτε μέσω των δικηγόρων τους, απονομή χάρης από τον Τραμπ. Την Κυριακή, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός συνεργάτης του Τραμπ, απευθύνθηκε άμεσα στον πρόεδρο, λέγοντάς του να μην απονείμει χάρη σε κανένα άτομο που συνδέεται με την επίθεση.

«Δεν με νοιάζει αν πήγατε εκεί και πετάξατε λουλούδια στο πάτωμα. Διαρρήξατε την ασφάλεια του Καπιτωλίου. Διακόψατε ολομέλεια του Κογκρέσου. Προσπαθήσατε να μας εκφοβίσετε όλους. Θα έπρεπε να διωχθείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα και η προσφορά χάρης σε αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν λάθος. Πιστεύω ότι θα κατέστρεφε τον πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω να μην ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι».

Ο Τραμπ ήδη έχει παραχωρήσει χάρη σε 94 (!) άτομα, κυρίως σε επιφανείς φιγούρες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση που διερεύνησε ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ, για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική ζωή. Ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ο παλιός του φίλος Ρότζερ Στόουν και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν που έχει παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στο FBI.

Αμερικανικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι οι χάρες αναμένεται να εκδοθούν στην τελευταία πλήρη ημέρα που θα περάσει ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Η προεδρία του Τραμπ λήγει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr