Πολιτικές προεκτάσεις παίρνουν οι αρχικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σύμφωνα με τις οποίες «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου»

Πολιτικές προεκτάσεις παίρνουν οι αρχικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σύμφωνα με τις οποίες «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

Παρά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ιερώνυμος «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη» και ότι «σέβεται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σε αυτή, χαρακτηρίζει παράλογα τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως τέτοιες «προκλητικές δηλώσεις, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία».

Παράλληλα, η Άγκυρα δεν διστάζει να δώσει και πολιτική διάσταση στο ζήτημα -σε μια προσπάθεια να το εκμεταλλευτεί- λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, «βλέποντας» υπονόμευση τις διαδικασίας.

«Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση γίνεται σε περίοδο που υπάρχουν προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ.

»Η θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

»Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

»Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

»Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

»Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση γίνεται σε περίοδο που υπάρχουν προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr