Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, που πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις με τις μετέπειτα καταγγελίες άλλων αθλητριών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φέρνουν στο μυαλό την υπόθεση του Larry Nassar, που πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο του αθλητισμού στην πρόσφατη ιστορία.

Πρόκειται για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης 250 αθλητριών της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ,  από τον βραβευμένο γιατρό της ομάδας, που συγκλόνισε τον πλανήτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα The Indianapolis Star φιλοξένησε τις δηλώσεις δύο αθλητριών, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Λάρι Νάσσαρ, αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, τις παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.

Από τότε πάνω από 256 (!) γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου και πασίγνωστων αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας – κατηγόρησαν τον Νάσσαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

Εκμεταλλευόμενος την ισχύ του, ο Λάρι Νάσαρ, για περισσότερο από 20 χρόνια, ικανοποιούσε τις σεξουαλικές ορέξεις του, πραγματοποιώντας δήθεν «εξελιγμένες» θεραπευτικές μεθόδους.

Κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη

Οι καταγγελίες στρέφονταν και κατά των αρμόδιων αθλητικών επιτροπών και Αρχών που κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη.

«Δεν άκουσαν το 1997, το 1998, το 1999, το 2000, το 2004, το 2014. Κανείς δεν «ήξερε», όπως εσείς ορίζετε τα περί «γνώσης», γιατί κανείς δεν διαχειρίστηκε τις καταγγελίες περί κακοποίησης όπως έπρεπε.

Τα θύματα αναγκάστηκαν να σωπάσουν, δέχτηκαν εκφοβισμούς, επανειλημμένα τους είπαν ότι επρόκειτο για ιατρική θεραπεία και τους πίεσαν να το υποστούν ξανά» δήλωσε μάρτυρας της υπόθεσης, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση. Στη δίκη, τα θύματα του Λάρι Νάσαρ με δυσκολία συγκρατούσαν δάκρυα και θυμό. Ο Νάσαρ δήλωσε ένοχος για κάποιες κατηγορίες. Ομοσπονδιακό και πολιτειακά δικαστήρια τον καταδίκασαν σε πάνω από 300 χρόνια φυλάκιση.

To Athlete A

Οι μαζικές προσπάθειες που έγιναν ώστε ο Nassar να φτάσει στη δικαιοσύνη, αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας του ντοκιμαντέρ «Athlete A» που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 6 μήνες, τον Ιούνιο του 2020. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Athlete A» αναφέρεται στη Maggie Nichols, την αθλήτρια που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέφερε την κακοποίησή της από τον Nassar στην USA Gymnastics το 2015.

Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, η USA Gymnastics δεν ενήργησε άμεσα στην καταγγελία της Nichols, αφήνοντας τον Nassar ελεύθερο να συνεχίσει να κακοποιεί κορίτσια, καθώς ο Larry Nassar εργαζόταν ως οστεοπαθητικός παθολόγος στο Michigan State University έως ότου συνελήφθη το 2016.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο