Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Νάσαρ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στα αθλητικά χρονικά

Υπόθεση Νάσαρ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στα αθλητικά χρονικά

Οι καταγγελίες στρέφονταν και κατά των αρμόδιων αθλητικών επιτροπών και Αρχών που κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη.

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, που πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις με τις μετέπειτα καταγγελίες άλλων αθλητριών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φέρνουν στο μυαλό την υπόθεση του Larry Nassar, που πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο του αθλητισμού στην πρόσφατη ιστορία.

Πρόκειται για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης 250 αθλητριών της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ,  από τον βραβευμένο γιατρό της ομάδας, που συγκλόνισε τον πλανήτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα The Indianapolis Star φιλοξένησε τις δηλώσεις δύο αθλητριών, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Λάρι Νάσσαρ, αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, τις παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.

Από τότε πάνω από 256 (!) γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου και πασίγνωστων αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας – κατηγόρησαν τον Νάσσαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

Εκμεταλλευόμενος την ισχύ του, ο Λάρι Νάσαρ, για περισσότερο από 20 χρόνια, ικανοποιούσε τις σεξουαλικές ορέξεις του, πραγματοποιώντας δήθεν «εξελιγμένες» θεραπευτικές μεθόδους.

Κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη

Οι καταγγελίες στρέφονταν και κατά των αρμόδιων αθλητικών επιτροπών και Αρχών που κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη.

«Δεν άκουσαν το 1997, το 1998, το 1999, το 2000, το 2004, το 2014. Κανείς δεν «ήξερε», όπως εσείς ορίζετε τα περί «γνώσης», γιατί κανείς δεν διαχειρίστηκε τις καταγγελίες περί κακοποίησης όπως έπρεπε.

Τα θύματα αναγκάστηκαν να σωπάσουν, δέχτηκαν εκφοβισμούς, επανειλημμένα τους είπαν ότι επρόκειτο για ιατρική θεραπεία και τους πίεσαν να το υποστούν ξανά» δήλωσε μάρτυρας της υπόθεσης, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση. Στη δίκη, τα θύματα του Λάρι Νάσαρ με δυσκολία συγκρατούσαν δάκρυα και θυμό. Ο Νάσαρ δήλωσε ένοχος για κάποιες κατηγορίες. Ομοσπονδιακό και πολιτειακά δικαστήρια τον καταδίκασαν σε πάνω από 300 χρόνια φυλάκιση.

To Athlete A

Οι μαζικές προσπάθειες που έγιναν ώστε ο Nassar να φτάσει στη δικαιοσύνη, αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας του ντοκιμαντέρ «Athlete A» που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 6 μήνες, τον Ιούνιο του 2020. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Athlete A» αναφέρεται στη Maggie Nichols, την αθλήτρια που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέφερε την κακοποίησή της από τον Nassar στην USA Gymnastics το 2015.

Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, η USA Gymnastics δεν ενήργησε άμεσα στην καταγγελία της Nichols, αφήνοντας τον Nassar ελεύθερο να συνεχίσει να κακοποιεί κορίτσια, καθώς ο Larry Nassar εργαζόταν ως οστεοπαθητικός παθολόγος στο Michigan State University έως ότου συνελήφθη το 2016.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024