Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Μετρό : Πώς έφτασε η Αστυνομία στη σύλληψη των δραστών

Επίθεση στο Μετρό : Πώς έφτασε η Αστυνομία στη σύλληψη των δραστών

Να εντοπίσει και να συλλάβει τους δύο δράστες της άνανδρης επίθεσης στον σταθμάρχη του μετρό κατάφερε η Αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής. Το σοκ είναι ακόμη μεγαλύτερο συνειδητοποιώντας ότι όλη αυτή η αναίτια αγριότητα προήλθε από δύο παιδιά 15 και 17 ετών. Ποιος τους βοήθησε να κρυφτούν

Ήταν η μεγάλη ανατριχίλα που διαπέρασε όλη τη χώρα, αυτή τη χώρα που καθημερινά βιώνει και βλέπει τόσα περιστατικά βίας και που όλα προσπαθεί να τα χωνέψει και να τα ξεχάσει. Όμως οι αντοχές καθενός και όλων ταυτόχρονα, εξανεμίστηκαν στη θέα ενός απάνθρωπου ξυλοδαρμού, μίας παραλίγο δολοφονίας, που κατέγραψαν τόσες κάμερες αλλά που κανείς δεν μπόρεσε να εμποδίσει.

Και θα ήταν δολοφονία αν ο άτυχος εργαζόμενος στο Μετρό έπασχε από κάποια σοβαρή ασθένεια και έμενε στον τόπο από τις μανιασμένες κλωτσιές δύο νεαρών τραμπούκων, εθισμένων από μικρών ως φαίνεται στη βία. Ο άτυχος εργαζόμενος, κατάκοιτος στις πλάκες της αποβάθρας θα μπορούσε να είχε μείνει ανάπηρος από τις κλωτσιές και το γρονθοκόπημα  σε κάθε πλευρό του κορμιού του.

Το τρένο με τους επιβάτες που χτυπούσαν και φώναζαν πίσω από τα τζάμια, τον προσπέρασε. Οχι όμως η ζωή. Στάθηκε τυχερός, γιατί κάθε κτηνώδες χτύπημα ήταν γροθιά στο στομάχι όλης της χώρας που απάντησε πως δεν μπορεί μέρα μεσημέρι να σκοτώνεται στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας ένας άνθρωπος σαν σκυλί.

Και κινητοποιήθηκε όλη η Αστυνομία και οι καλύτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, νιώθοντας όλη την ίδια φρικτή ανατριχίλα. Ήταν το μοιραίο λάθος που έκαναν οι δύο νεαροί τραμπούκοι από το Περιστέρι. Αδέρφια 15 και 17 χρονών. Που κρύφτηκαν σπίτι τους να μην τους πιάσουν.

Το λάθος τους ήταν ότι δεν φρόντισαν να κρύψουν τα πρόσωπά τους ενώ είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν τον 53χρονο εργαζόμενο, αφού τους έκανε παρατήρηση για τις μάσκες που δεν φορούσαν και για τα πόδια πάνω στα καθίσματα.

Μόλις όλοι είδαν αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, το τι είχε συμβεί στον σταθμό της Ομονοίας, η εντολή που δόθηκε ήταν να γυρίσει η Γη αρκεί να συλληφθούν. Αστραπιαία οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, εξέτασαν τις κάμερες αναζητώντας τους δύο λεπτούς νεαρούς με τον παρεμφερή σωματότυπο και ρούχα. Τους εντόπισαν χωρίς μεγάλη δυσκολία να μπαίνουν στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος» στο Περιστέρι.

Από εκεί επιβιβάστηκαν στον συρμό για να πάνε στην Ομόνοια και από εκεί στο Μοναστηράκι. Στην Ομόνοια βρέθηκαν στον ίδιο συρμό με τον σταθμάρχη. Και όταν τους έκανε την παρατήρηση, ύστερα από λίγα λεπτά παραλίγο να χάσει τη ζωή του, πεσμένος ανάσκελα στην αποβάθρα. Καρέ καρέ αναλύθηκε το περιεχόμενο των καμερών. Και τα πρόσωπα φάνηκαν ολοκάθαρα. Εντοπίστηκε ο τόπος διαμονής τους, βλέποντας σε ποιον σταθμό αρχικά εισήλθαν και σταθμίζοντας πληθώρα άλλων πληροφοριών.

Την Παρασκευή η Αστυνομία ήξερε ότι κρύβονταν σπίτι τους. Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν προσαχθεί στην Ασφάλεια όπου τους αναγνώρισε ο σταθμάρχης. Αμφιβολία δεν υπήρχε εξ αρχής. Αλλά υπήρξε και η τυπική επιβεβαίωση.

Όμως αυτό που ξένισε ήταν ότι η Αστυνομία δεν αρκέστηκε μόνο στις δύο συλλήψεις. Υπήρξε και τρίτη. Αστυνομικού, ειδικού φρουρού, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά τη θηριωδία που διέπραξαν, τους βοήθησε να κρυφτούν και να αποφύγουν τη σύλληψη δίνοντας τους πληροφορίες για τις κινήσεις της Αστυνομίας.

Το γιατί, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Τους βοήθησε γιατί αυτός ο άντρας είναι ο σύντροφος της μητέρας των συλληφθέντων. Οι δύο ανήλικοι όπως αποδείχτηκε λίγη ώρα αργότερα, είχαν πλούσιο βιογραφικό σε άγριους καβγάδες και συμπλοκές, αν και δεν είχαν απασχολήσει τις Αρχές. Σε βάρος τού ειδικού φρουρού, σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη.

Το ιστορικό της σύλληψης – Ποιοι είναι οι ανήλικοι

Οι δύο δράστες της άγριας επίθεσης στο Μετρό που συγκλόνισε το πανελλήνιο είναι Έλληνες, αδέρφια 15 και 17 ετών από το Περιστέρι.

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Οι κάμερες στο μετρό της Ομόνοιας είχαν καταγράψει ολοφάνερα τα πρόσωπα των δραστών της άγριας επίθεσης σε βάρος του σταθμάρχη και έτσι ήταν θέμα χρόνου η Αστυνομία να προχωρήσει στην ταυτοποίηση και σύλληψή τους.

Οι δράστες φορούσαν παρόμοια ρούχα, ενώ είχαν ίδιο σωματότυπο. Ο ένας από τους δύο έμοιαζε πιο «έμπειρος» σε επιθέσεις από τον τρόπο που χτυπάει, ενώ ο δεύτερος δράστης μοιάζει να συνδράμει «επικουρικά».

Οι δύο νεαροί δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Η προσαγωγή τους έγινε έξω από το σπίτι τους, όπου κρύβονταν μετά την επίθεση για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ακόμα δεν έχουν παραδεχτεί την πράξη τους.

Μάλιστα, συνελήφθη και ένας ειδικός φρουρός, ο οποίος φαίνεται να «κάλυπτε τους δύο νεαρούς. Όπως έγινε γνωστό αργότερα ο άντρας αυτός ήταν σύντροφος της μητέρας των δύο δραστών και προσφέρθηκε να τους βοηθήσει όχι μόνο μέσω της απόκρυψης του γεγονότος από την υπηρεσία του αλλά και ενημερώνοντάς τους για τις κινήσεις της Αστυνομίας προκειμένου να μην εντοπιστούν.

Οι δύο δράστες έχουν ακομη δυο αδέλφια, 3 ετών το ένα και 20 ετών το άλλο και μένουν στη Νέα Ζωή Περιστερίου. Η μητέρα τους δουλεύει στο δήμο της Αθήνας.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψή τους ανέφερε: «Προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και ταυτοποιήθηκαν δύο ανήλικοι για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη του Μετρό στις 13/1/2021. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία. Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση».

Η αναλυτική ενημέρωση ήρθε τα ξημερώματα του Σαββάτου και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο δράστες αναγνωρίστηκαν από το θύμα.

Ειδικότερα επισημαίνει: «Μετά τον βίαιο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό Ομονοίας, από δύο (2) νεαρά άτομα την Τετάρτη 13/01/2021, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενέργησε επισταμένες έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών.»

» Στο πλαίσιο των ερευνών επετεύχθη ο εντοπισμός δύο (2) ανήλικων ημεδαπών, ηλικίας δέκα πέντε (15) και δέκα επτά (17) ετών, οι οποίοι προσήχθησαν χθες το απόγευμα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου ταυτοποιήθηκαν για την συμμετοχή τους στο περιστατικό και αναγνωρίστηκαν ανεπιφύλακτα από τον παθόντα.»

» Σε βάρος τους σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία και σήμερα οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.»

» Επιπλέον συνελήφθη και Ειδικός Φρουρός, ο οποίος, όπως προέκυψε, αν και γνώριζε την εμπλοκή των δύο (2) παραπάνω συλληφθέντων στο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη, δεν ενημέρωσε, ως όφειλε τις αρμόδιες αρχές. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος και οδηγείται ομοίως σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Συγκλονίζει η μεγαλοψυχία του θύματος της επίθεσης

48 ώρες μετά τον βάναυσο ξυλοδαρμό του ο 53χρονος προσπαθεί ακόμη να ξεχάσει όσα έζησε στα χέρια των δυο νεαρών βασανιστών του. Νιώθει τυχερός που ζει και συγκλονίζει με το μεγαλείο της ψυχής του.

«Πρέπει να πάμε στον γιατρό. Δεν μπορώ να μιλήσω. Υγεία ρε παιδιά. Υγεία και ανθρωπιά τίποτα άλλο. Τίποτα δεν θα πω. Να είναι καλά αυτό μόνο. Να είναι καλά. Συγγνώμη παιδιά δεν μπορώ. Να είναι καλά» σημείωσε.

Ο 53χρονος από το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται στο σπίτι του βαριά τραυματισμένος.  Δυσκολεύεται να περπατήσει ακόμη και να μιλήσει. Θυμάται τις στιγμές που έζησε σαν ένα οδυνηρό εφιάλτη που θέλει να διαγράψει από την μνήμη του.

Οι κινήσεις των δυο δραστών φανερώνουν οργάνωση και αυτοματισμούς που δείχνουν ότι είχαν εμπειρία από παρόμοιες ενέργειες. Ο σταθμάρχης του μετρό φωτίζει τις στιγμές της επίθεσης αποκαλύπτοντας ότι τον αιφνιδίασαν πετώντας του αντικείμενα.

«Κατέβηκα στην Ομόνοια και την ώρα που ήταν να φύγει μάλλον το τρένο, βγήκαν και αυτοί. Κρατάγανε δύο κουτάκια αναψυκτικά. Πρώτα μου πέταξε ο ένας το ένα, ο άλλος το δεύτερο και την ώρα που πήγα να αποφύγω τον δεύτερο μου τράβηξε μια μπουνιά στο κεφάλι και στο σαγόνι. Με ρίξανε κάτω και στη συνέχεια βαράγανε και κλωτσάγανε» ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

Εννέα κλωτσιές στη μέση, στο κεφάλι και στον αυχένα δέχτηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο 53χρονος, ενώ το κεφάλι του τραντάχτηκε από τέσσερις γροθιές. Από θαύμα δεν τραυματίστηκε πιο σοβαρά, ενώ οι γιατροί ανέφεραν πως θα μπορούσε να έχουν τραυματιστεί ζωτικά του όργανα με δραματικές συνέπειες για την ζωή του.

«Θυμάμαι ότι φώναζα φτάνει και στη συνέχεια νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος. Έφαγα κάτι κλωτσιές στη μέση και σαν να μου κοπήκαν τα πόδια. Απ’ ό,τι έμαθα αργότερα και ο αστυνομικός βάρδιας που ήταν εκεί κατέβηκε αλλά επειδή είναι μεγάλος σταθμός και έχει πολλές εξόδους δεν τους πρόλαβε» πρόσθεσε ο σταθμάρχης του μετρό.

Ο σταθμάρχης σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις αρχές μπορεί να αναγνωρίσει τους δράστες του ξυλοδαρμού του.

Οι ποινές που προβλέπονται

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την επίθεση στο σταθμό του Μετρό.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη στους δράστες θα αποδοθούν κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη που επισύρουν ποινές από 5 έως 10 χρόνια φυλάκισης.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ασκηθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση παρόλο που είδαμε πολύ σκληρά χτυπήματα. Δεν προκύπτει κάπου δόλος οπότε είναι πολύ δύσκολο» ανέφερε ο κ. Μαρακάκης

Όσον αφορά την ηλικία των δραστών ο κ. Μαρακάκης ξεκαθάρισε: «Στην περίπτωση που είναι στο όριο της ενηλικίωσης οι δράστες λέμε ότι υπάρχει ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας. Αν όμως δεν είναι ενήλικοι θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο ανηλίκων και θα είναι πολύ διαφορετική η μεταχείριση τους».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024