Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν είναι πρόβλημα, είναι επάγγελμα

Δεν είναι πρόβλημα, είναι επάγγελμα

Αν ευσταθούν αυτά που συνταράσσουν από προχθές την πολιτική της Κύπρου, αναρωτιέμαι τι πρέπει να είχε κατεβάσει εκείνο το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης, για να φθάσει στο σημείο να κομπάζει μπροστά σε τρίτους για τα έσοδά του από τα «χρυσά διαβατήρια»...

Αν ευσταθούν αυτά που συνταράσσουν από προχθές την πολιτική της Κύπρου, αναρωτιέμαι τι πρέπει να είχε κατεβάσει εκείνο το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης, για να φθάσει στο σημείο να κομπάζει μπροστά σε τρίτους για τα έσοδά του από τα «χρυσά διαβατήρια»…

Το σκάνδαλο της χορήγησης κυπριακού – δηλαδή, ευρωπαϊκού – διαβατηρίου σε διαφόρους σκοτεινούς τύπους ήταν γνωστό. Προ μηνών μάλιστα είχε προκαλέσει την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ προς την κυβέρνηση της Κύπρου να αλλάξει τον σχετικό νόμο, προειδοποίηση που συνοδευόταν με την απειλή της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (Η στήλη είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αποκαλύψεις του Al-Jazeera προκάλεσαν την παραίτηση του προέδρου της Βουλής).

Ομως, την άμεση προσωπική εμπλοκή του προέδρου Αναστασιάδη έφερε στη δημοσιότητα προχθές ο κύπριος δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος, μέχρι χθες διευθυντής της «Καθημερινής Κύπρου», ο οποίος κατόπιν αυτού  υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Στο δημοσίευμά του, ο παραιτηθείς υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, εν ευθυμία διατελών, σε δείπνο με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και παρουσία άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων της εποχής, φέρεται να είπε ότι το γραφείο του είχε βγάλει 300 εκατομμύρια σε έναν χρόνο από τα διαβατήρια και ότι τα ποσά αυτά τα μετέφερε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις!

Τώρα, τέτοια πράγματα δεν γράφονται ακόμη και αν είναι αλήθεια, εφόσον δεν έχεις αδιάψευστα τεκμήρια ή, έστω, τη μαρτυρία της πηγής της πληροφόρησης. Ο Παράσχος, που δεν ήταν παρών στο δείπνο, επικαλείται πληροφορίες από πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά δεν κατονομάζει. (Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην Κύπρο, η πηγή δεν ήταν ακριβώς συριζαϊκή, αλλά διπλωματική…). Και όπως ήταν επόμενο, οι ισχυρισμοί του διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά, τόσο από τον Τσίπρα όσο και από τον Αναστασιάδη. Οι επικριτές του Παράσχου υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος, που προέρχεται από την Αριστερά και σπούδασε στη Σοβιετική Ενωση, σκοπεύει να πολιτευθεί με το ΑΚΕΛ. Εκείνος το διαψεύδει.

Παρ’ όλα αυτά, στοιχεία αληθοφάνειας υπάρχουν. Κατ’ αρχάς, το σκάνδαλο είναι πραγματικό και όχι φανταστικό: προφανώς κάποιοι επωφελήθηκαν από την πώληση των ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Επειτα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι γνωστό ότι το 2018 πέρασε τις καλοκαιρινές διακοπές του στις Σεϋχέλλες, όπου μετέβη οικογενειακώς με το ιδιωτικό τζετ σαουδάραβα κροίσου. (Στις εξηγήσεις που έδωσε τότε ο πρόεδρος, το είχε παρουσιάσει ως autostop: το αεροπλάνο θα πήγαινε ούτως ή άλλως στις Σεϋχέλλες, τους λυπήθηκαν και τους πήραν μαζί τους…)

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι το δικηγορικό γραφείο του στη Λεμεσό είχε διεκπεραιώσει 57 περιπτώσεις διαβατηρίων, αν και ο Παράσχος υποστηρίζει ότι είναι 253. Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος (υιός του Τάσσου) έχει στο πρόσφατο παρελθόν υπαινιχθεί δημοσίως τα περί οικονομικού οφέλους του προέδρου. Ο δε Παράσχος, σε χθεσινή συνέντευξή του, είπε ότι τις πληροφορίες που δημοσίευσε επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ας μην αυταπατώμεθα, η αλήθεια στην υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να λάμψει. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προειδοποιηθεί ήδη από το 2016 για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε το πρόγραμμα των διαβατηρίων, όπως είχε στηθεί από την κυβέρνησή του. Τον είχε προειδοποιήσει ο τότε επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης – ο θορυβώδης τσακωμός τους στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου των Βρυξελλών είχε ξεσηκώσει το σύμπαν. Ο Στυλιανίδης πλήρωσε την επιμονή του, όταν ο πρόεδρος δεν ανανέωσε τη θητεία του στην Επιτροπή, παρότι ο ίδιος είχε διαπρέψει στη θέση.

Ακρη δεν πρόκειται να βγάλουμε, επαναλαμβάνω. Η Κύπρος είναι ένα χωριό, όπου όλοι ξέρουν τα πάντα για τους πάντες και ποτέ κανείς δεν μιλά. Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι χωρίς αξία. Επιβεβαιώνουν την άποψη ότι, τελικά, το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα· είναι επάγγελμα…

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024