Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μήλα» μας για Οσκαρ!

«Μήλα» μας για Οσκαρ!

Ενδιαφέρουσα πορεία στην Αμερική για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου που ίσως εν τέλει κερδίσει υποψηφιότητες στα Οσκαρ που θα δοθούν τον Απρίλιο

Την Κυριακή που μας έρχεται, 17 Ιανουαρίου, η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου που είναι η πρόταση της Ελλάδος για τις υποψηφιότητες των εφετινών Οσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, θα προβληθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο του Los Angeles Greek Film Festival το οποίο βρίσκεται σε κοινή δράση με το UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture ώστε η ελληνική πρόταση να έχει ακόμα περισσότερες πιθανότητες συμμετοχής στα σημαντικά αυτά βραβεία.

Συνεπώς την Κυριακή 17 Ιανουαρίου η διάθεση της ταινίας θα είναι ελεύθερη για ένα 24ωρο παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να την δουν. Μαζί με τα «Μήλα», στην ίδια πλατφόρμα θα διατίθεται και η ταινία «Index» του Νικόλα Κολοβού, που προσδοκά την είσοδό της στην πεντάδα υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Ως γνωστόν έχει προηγηθεί μεγάλη πορεία της ταινίας (συμπαραγωγός της οποίας είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) ώστε να βρεθεί στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Μετά την προβολή της στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, η ταινία απέκτησε πολύτιμη σύμμαχο την Κέιτ Μπλάνσετ που συνδράμει από τη θέση της executive producer στην προώθησή της.

Ενδεικτική μάλιστα ήταν η συζήτηση στο κανάλι του διαδικτυακού περιοδικού The Wrap στο YouTube, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου: η Μπλάνσετ σύστησε τον Έλληνα σκηνοθέτη στο κοινό και στα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας .

Επίσης, η πρόσφατη πρόβλεψη του περιοδικού Variety, που ανεβάζει τα «Μήλα» στη 16η θέση ανάμεσα σε ταινίες από 70 χώρες που φιλοδοξούν ν’ ακουστούν στην πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, αφήνει έναν αέρα αισι0δοξίας για την συνέχειά της.

Αποσπάσματα του αμερικανικού Τύπου για την ταινία

  • Η εφημερίδα Los Angeles Times στην ηλεκτρονική της έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου, γράφει: «Η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία». Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα από συνέντευξη του Χρήστου Νίκου, σε ένα από αυτά ο Έλληνας σκηνοθέτης λέει: «Οι θεατές της ταινίας τη βρίσκουν επίκαιρη. Αισθάνονται τα στοιχεία της αβεβαιότητας για το μέλλον, της μοναξιάς και της απώλειας».
  • Το περιοδικό The Hollywood Reporter έχει τα Μήλα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις κατηγορίες των Όσκαρ. Το ίδιο περιοδικό, σε εκτενές δημοσίευμά του για τα Όσκαρ και τις φετινές δυστοπικές ξενόγλωσσες ταινίες, μετά τον περυσινό θρίαμβο των κορεάτικων Παράσιτων, επισημαίνει: «Τα Μήλα είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μάς κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη».

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024