Κύπρος: Επεισόδια σε κέντρο προσφύγων
Δεκάδες τραυματισμοί και πολλές συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα επεισοδίων που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Πουρνάρα στην Κύπρο.
Στο Κέντρο Πουρνάρα κρατούνται σε συνθήκες εγκλεισμού λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19 περίπου 1.500 άτομα. Στα βίαια επεισόδια, στα οποία συμμετείχαν σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσφυγες από τη Συρία και την Αφρική, τραυματίστηκαν 35 άτομα, εκ των οποίων οι 24 διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα επεισόδια έληξαν κατόπιν αστυνομικής παρέμβασης, ενώ εναντίον οκτώ ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Σημειώνεται ότι το κέντρο, που είχε λειτουργήσει ως κέντρο πρώτης υποδοχής, μετατράπηκε τον Μάρτιο του 2020 σε κλειστή δομή αιτούντων άσυλο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Άθλιες συνθήκες κράτησης
Με αφορμή τα επεισόδια, ομάδες πολιτών, όπως το Racism Watch, αλλά και ΜΚΟ, ανέδειξαν εκ νέου τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Κέντρο Πουρνάρα, καταγράφοντας μέσω ανακοινώσεων και φωτογραφιών τις συνθήκες διαβίωσης στο χώρο. Ειδικότερα, ανέδειξαν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και τα υλικοτεχνικά προβλήματα, απαιτώντας από το κράτος τη μεταφορά σε ασφαλείς δομές όσων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους και έχουν χώρο διαμονής, καθώς επίσης και των ανηλίκων και εγκύων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο. Οι εντάσεις, τονίζει το Racism Watch, αποτελούν απόρροια αυτής της καταπίεσης και των κακουχιών στις οποίες έχουν υποβληθεί οι εμπλεκόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα προέλευσης ή την κουλτούρα τους. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, φιλοξενώντας πέραν των 1500 ατόμων, είτε σε καραντίνες είτε στο κυρίως Κέντρο, καθώς και πως «αυτοί οι αριθμοί σε συνάρτηση με την απαγόρευση εξόδου που το διάταγμα λοιμοκάθαρσης επιβάλλει δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα».
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα προσαυξάνεται η σύνταξη
- Gen Z: Το νέο χόμπι που θα σας αφήσει άφωνους – «Είναι μια στιγμή ηρεμίας»
- ΣΥΡΙΖΑ: 50 χρόνια από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, τιμούμε τη μνήμη και εμπνεόμαστε από τη στάση του
- Βεζένκοφ: «Τιμή μας όταν έρχονται θρύλοι του αθλητισμού»
- Καιρός: Η πιο κρύα Πρωτομαγιά εδώ και 70 χρόνια
- Ο Banksy επιβεβαίωσε ότι το μυστήριο άγαλμα στο κέντρο του Λονδίνου είναι δικό του
- ΟΠΕΚ: Η διάβρωση και ο κατακερματισμός του άλλοτε ισχυρού πετρελαϊκού καρτέλ
- Νέο επεισόδιο μεταξύ οδηγών στην Αθήνα – 58χρονος επιτέθηκε με γαλλικό κλειδί σε 38χρονο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442