Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναβλήθηκε η εκτέλεση της Λίζα Μοντγκόμερι - Η συγκλονιστική ιστορία της

Αναβλήθηκε η εκτέλεση της Λίζα Μοντγκόμερι – Η συγκλονιστική ιστορία της

Οι συνήγοροι της καταδικασμένης υπογράμμισαν πως η ψυχική κατάσταση της Λάιζα Μοντγκόμερι δεν επιτρέπει την εκτέλεσή της

Ομοσπονδιακός δικαστής ανέβαλε χθες, Δευτέρα, την εκτέλεση μιας Αμερικανίδας, η οποία επρόκειτο να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις ομοσπονδιακές αρχές έπειτα από 70 χρόνια.

Η Λάιζα Μοντγκόμερι, 52 ετών, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, επρόκειτο να εκτελεσθεί με θανατηφόρα ένεση σήμερα το βράδυ (ώρα ΗΠΑ), 16 χρόνια αφού σκότωσε μια έγκυο γυναίκα για να της κλέψει το έμβρυο που κυοφορούσε.

Όμως ο δικαστής Τζέιμς Χάνλον της Νότιας Περιφέρειας της Ιντιάνα έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή να αναβληθεί η εκτέλεσή της.

Οι συνήγοροι της καταδικασμένης υπογράμμισαν πως η ψυχική κατάσταση της Λάιζα Μοντγκόμερι δεν επιτρέπει την εκτέλεσή της. Η γυναίκα πάσχει από ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική ηλικία της.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της κας Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει», έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

Ο δικαστής Χάνλον ανέφερε ότι το δικαστήριο θα ορίσει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή ακροματικής συνεδρίασης κατά την οποία θα εκτιμηθεί η ψυχική υγεία της Λάιζα Μοντγκόμερι.

Το 2004, ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η Λάιζα Μοντγκόμερι είχε εντοπίσει στο Ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανισθεί στην κατοικία της στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.

Στη συνέχεια την στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.

Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007. Αν εκτελεσθεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

Οι συνήγοροί της απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα αίτημα για επιείκεια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κάποια συνέχεια στο αίτημά τους.

Βασανιστήρια και βιασμοί από πολύ μικρή ηλικία

Η ιστορία της 52χρονης γυναίκα έχει συγκλονίσει όλη την υφήλιο. Από πολύ μικρή ηλικία έχει υποστεί βιασμούς και βασανισμό από τον πατριό της αλλά και δεκάδες άλλους άνδρες.

Ο θετός της πατέρας, ο Τζακ, ένας «κακός αλκοολικός» που χτυπούσε συχνά την Λίζα και τη μητέρα της, άρχισε να την βιάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Οι επιθέσεις έγιναν τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του Τζακ στη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, ώστε να μπει στη διαδικασία να χτίσει ξεχωριστό δωμάτιο για την Λίζα δίπλα στο τροχόσπιτό τους, βαθιά μέσα στα δάση της Οκλαχόμα. Το δωμάτιο είχε ξεχωριστή είσοδο, ώστε να μπορεί να πηγαινοέρχεται όποτε ήθελε, χωρίς κανείς να μάθει τι συνέβαινε και χωρίς να μπορεί να ακούσει τα ουρλιαχτά του μικρού κοριτσιού.

Τη βίαζε κολπικά και πρωκτικά, συχνά πιέζοντας ένα μαξιλάρι επάνω στο πρόσωπό της. Όταν του αντιστεκόταν, χτυπούσε το κεφάλι της στο τσιμεντένιο δάπεδο με τόση δύναμη, ώστε να της προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις, όπως θα έδειχναν χρόνια αργότερα τα εγκεφαλογραφήματα.

Μια μέρα, η μητέρα της, η Τζούντι, έτυχε να μπει στο δωμάτιο την ώρα που το παιδί της βιαζόταν από τον σύζυγό της. Εξοργίστηκε. Έπιασε ένα όπλο και το κόλλησε στο κεφάλι της κόρης της, ουρλιάζοντας: «Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;»

Με την πάροδο του χρόνου, η κακοποίηση γινόταν όλο και χειρότερη. Ο θετός πατέρας της Μοντγκόμερι καλούσε φίλους του για να τη βιάσουν ομαδικά μέσα στο δωμάτιο, πολλές φορές επί ολόκληρες ώρες, με τους άνδρες να ουρούν επάνω της και να τη μεταχειρίζονται σαν σκουπίδι. Η μητέρα της άρχισε επίσης να λαμβάνει μέρος σε όλα αυτά, πουλώντας το κορμί της ίδιας της της κόρης στον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο, με αντάλλαγμα επισκευές που χρειαζόταν το σπίτι τους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024