Λίζα Μοντγκόμερι : Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ
Η Μοντγκόμερι καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 23χρονου Μπόμπι Τζο Στίνετ στην πόλη Σκίντμορ του βορειοδυτικού Μιζούρι τον Δεκέμβριο του 2004.
Η πρώτη γυναίκα θανατοποινίτης σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνει η Λίζα Μοντγκόμερι, με την αίτηση έφεσης περί αναβολής εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών απορρίφθηκε από το αρμόδιο Εφετείο.
Η Μοντγκόμερι επρόκειτο να εκτελεστεί σε φυλακές της Ιντιάνα τον Δεκέμβριο αλλά οι συνήγοροί της προσβλήθηκαν από κοροναϊό κατά την επίσκεψη τους στο σωφρονιστικό κατάστημα και κατέθεσαν αίτημα να τους δοθεί χρόνος περισσότερος χρόνος προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν αίτημα για επίδειξη επιείκειας στην πελάτισσά τους.
Ο δικαστής Ράντολφ Μος, όπως αναφέρει ο Guardian, ήταν θετικός και τους έδωσε χρόνο για να καταθέσουν το αίτημα. Η αρμόδια υπηρεσία όμως του Υπ.Δικαιοσύνης προχώρησε στον ορισμό νέας ημερομηνίας για την εκτέλεση. Ο Μος όμως έκρινε πως η πράξη αυτή ήταν αυθαίρετη και ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου εκτέλεση.
Η απόφαση του όμως ανατράπηκε από το ανώτερο δικαστήριο. Έτσι η εκτέλεση μπορεί να γίνει στις 12 Ιανουαρίου, και σίγουρα εφόσον είναι ο Τραμπ ακόμη στην εξουσία αποκλείεται να δοθεί χάρη.
Το αποτρόπαιο έγκλημα
Η Μοντγκόμερι καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 23χρονου Μπόμπι Τζο Στίνετ στην πόλη Σκίντμορ του βορειοδυτικού Μιζούρι τον Δεκέμβριο του 2004.
Χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να στραγγαλίσει τη νεαρή γυναίκα, η οποία μάλιστα ήταν οκτώ μηνών έγκυος και έπειτα την μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο , και τράβηξε μέσα από τη μήτρα το μωρό, που ήταν κοριτσάκι.
Πήρε το παιδί μαζί της και προσπάθησε να το παρουσιάσει ως δικό της σύμφωνα με τις αρχές.
Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν πως πάσχει από σοβαρές ψυχικές νόσους.
Μία από τις δικηγόρους της, η Σάντρα Μπαμπκόκ, έχει δηλώσει πως «Δεδομένης της σοβαρότητας της ψυχικής ασθένειας της κ. Μοντγκόμερι, των σεξουαλικών και σωματικών βασανιστηρίων που υπέστη καθ ’όλη τη διάρκεια της ζωής της και της σχέσης μεταξύ του τραύματος της και των γεγονότων του εγκλήματός της, ζητούμε στον Πρόεδρο Τραμπ να δείξει έλεος και να μετατρέψει την ποινή της σε ισόβια κάθειρξη ».
Ο Μπάιντεν αντιτίθεται στη θανατική ποινή και εκπρόσωπός του έχει δήλωσε ότι θα εργαστεί για καταργηθεί.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έχει πει εάν θα καταργήσει και τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας του στις 20 Ιανουαρίου.
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442