Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας για χωρικά ύδατα : Διατηρούμε το δικαίωμα για τα 12 μίλια στο Αιγαίο - Συναινετική η ψήφιση για το Ιόνιο

Δένδιας για χωρικά ύδατα : Διατηρούμε το δικαίωμα για τα 12 μίλια στο Αιγαίο – Συναινετική η ψήφιση για το Ιόνιο

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο διεμήνυσε ο Ν. Δένδιας κλείνοντας τη συζήτηση στην επιτροπή της βουλής όπου εγκρίθηκε σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο. Στη φάση των τεχνικών μελετών η επέκταση στα νότια της Κρήτης

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας κλείνοντας τη συζήτηση στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής όπου εγκρίθηκε σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Δεν αποποιείται τα δικαιώματα κυριαρχίας

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των κομμάτων και συμπεριλαμβάνοντας το «παρών» του ΚΚΕ, μίλησε για «ευρύτατη εθνική συναίνεση, στήριξη ομοφωνία,ομοθυμία και εθνική ομοψυχία».

«Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το λέω για να ακουστεί εντός και κυρίως εκτός της αιθούσης» είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Με ουδένα τρόπο δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ’ αυτών».

Ετοιμάζονται οι τεχνικές μελέτες για τα νότια της Κρήτης

Επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο πέλαγος».

Μάλιστα ο κ. Δένδιας σημείωσε ως «εξαιρετικά σημαντική στα όρια ίσως και του ιστορικού» την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από λίγες εβδομάδες. «Σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας» τόνισε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη στήριξη του Ρώσου ομολόγου του για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Ενημερώση για τις διερευνητικές

Σε ότι αφορά την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο κ. Δένδιας παρέπεμψε τους εκπροσώπους των κομμάτων στις συναντήσεις που θα έχουν στο υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη Δευτέρα όπου όπως είπε θα ενημερώσει τα κόμματα για τις κινήσεις τακτικής της χώρας μας και θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή τους αφορά τις διερευνητικές επαφές.

Εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ ο Ζουράρις

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων προκύπτει ότι πέραν της ΝΔ, υπέρ ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Άλλωστε γι’ αυτό και ο Νίκος Δένδιας μίλησε για εθνική ομοψυχία.

Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται ονομαστική ψηφοφορία στις 19 Ιανουαρίου.

Εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ πάντως κινήθηκε ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών»,καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό» και να δείχνει ότι «εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024