Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για το τρίτο κύμα της πανδημίας - Τι γίνεται με το λιανεμπόριο

Ανησυχία για το τρίτο κύμα της πανδημίας – Τι γίνεται με το λιανεμπόριο

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κινητικότητα των εορτών πυροδότησε έναν νέο κύκλο διασποράς, που σε συνδυασμό με την επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κινητικότητα των εορτών πυροδότησε έναν νέο κύκλο διασποράς, που σε συνδυασμό με την επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται το επιδημιολογικό αποτύπωμα της εορταστικής διασποράς.

Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης, καθώς ο κορωνοϊός έχει «τρυπώσει» πλέον μέσα στις οικογένειες.

Το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσει ως τεστ αντοχής για την σταδιακή άρση του lockdown, καθώς τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, τα κρούσματα θα έχουν αγγίξει τα 2.000, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το περασμένο 24ωρο, έγιναν 16.670 τεστ και βρέθηκαν 444 νέα κρούσματα. 39 συμπολίτες μας κατέληξαν, ενώ 350 βρίσκονταν διασωληνωμένοι στις εντατικές.

Διευκρινήσεις μέσω των «ΝΕΩΝ» για τις επικρίσεις που δέχθηκε, αναφορικά με τις απώλειες ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μία γυναίκα 117 ετών, που διαμένει σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Ιωνία, εμβολιάστηκε σήμερα κατά του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι χθες, το εμβόλιο είχαν κάνει 49.645 Έλληνες. Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά και ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85 ετών.

Eπανεκκίνηση λιανεμπορίου

Την επόμενη Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου, έχει προταθεί να ανοίξει με τη μέθοδο του click in shop, το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης.

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, οι εισηγήσεις αναμένονται την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια, και αν θα επαναλειτουργήσουν, θα αποφασιστεί επίσης την προσεχή Παρασκευή. Προτεραιότητα για τα σχολεία έχεουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Δυτική Αττική

Εν τω μεταξύ, βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ειδικά σε περιοχές όπως το Περιστέρι και ο Ασπρόπυργος το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό.

Εμβολιαστικά κέντρα;

Αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού της χώρας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τονίζει πως τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα για το γενικό πληθυσμό.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κοροναϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ενώ γνωστοποιεί πως για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα ήδη από χτες το βράδυ ηλικιωμένοι δέχονται μηνύματα ώστε να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία και όχι κέντρα Υγείας.

Αυστηρό lockdown στην Βοιωτία

Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου. Κυβέρνηση και ειδικοί άναψαν το «πράσινο» φως για την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας σε αυστηρό lockdown.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ισχύουν:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Πριν λίγο πραγματοποιήθηκαν τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορωνοϊού στην περιοχή της Θήβας.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024