Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτή η εξοχική κατοικία μάς ταξιδεύει στον χρόνο με στιλ

Αυτή η εξοχική κατοικία μάς ταξιδεύει στον χρόνο με στιλ

Με μια σύγχρονη διακοσμητική προσέγγιση, αυτό το παλιό σπίτι μετατρέπεται σε μια εστέτ χρονοκάψουλα

Ήταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα το 2017, όταν ένα ζευγάρι έκανε μια εκδρομή από το Μανχάταν στο  Callicoon, μια μικρή πόλη στο Catskills της Νέας Υόρκης, για να επισκευάσουν το αυτοκίνητό τους. Για να περάσει η ώρα, αποφάσισαν να περιπλανηθούν σε έναν κοντινό λόφο.

Στην κορυφή του, συνάντησαν ένα παλιό λιθόστρωτο σπίτι με πανέμορφα, μπλε παντζούρια, μια σκεπαστή βεράντα και έναν αιωνόβιο πλάτανο στην πίσω αυλή. Γοητευμένοι από το παραμυθένιο θέαμα, αποφάσισαν να χτυπήσουν την μπροστινή πόρτα. Και παρόλο που δεν ήταν επίσημα στην αγορά, ο ιδιοκτήτης του, του οποίου η οικογένεια ζούσε στο σπίτι για γενιές, με τη σειρά του ήταν τόσο γοητευμένος από τον ενθουσιασμό και την προσωπική σύνδεση του ζευγαριού με την περιοχή (ο παππούς και ο πατέρας ενός από τους επισκέπτες γεννήθηκαν και οι δύο εκεί κοντά) που τελικά τους πούλησε το ακίνητο.

Το σπίτι πήγε πακέτο με έναν μεγάλο ξύλινο αχυρώνα και μερικά τετραγωνικά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Λίγο αργότερα, οι νέοι ιδιοκτήτες ανέθεσαν στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας σχεδιασμού που εδρεύει στο Μπρούκλιν – η οποία είναι γνωστή για το fusion παλαιότερων αρχιτεκτονικών στυλ με τις σημερινές απαιτήσεις των πελατών της και είχε την απαιτούμενη εμπειρία να ανακαινίσει πέτρινα σπίτια – για να ανακαινίσει αυτή την εξοχική κατοικία τριών υπνοδωματίων.

Δυο χρόνια αργότερα,  οι νέοι ένοικοι μετακόμισαν- παράλληλα, την ίδια εβδομάδα η Νέα Υόρκη μπήκε στο lockdown. το ημερολόγιο έδειχνε Μάρτη του 2020. Όταν ξεκίνησαν τις εργασίες, δεν ήταν απολύτως σαφές τι θα γινόταν αυτό το μέρος για την οικογένειά τους (το ζευγάρι είχε ήδη μια μικρή κόρη και περίμενε ένα δεύτερο παιδί), αλλά ήξεραν ότι ήθελαν να είναι άνετο και μοντέρνο. Μόνο ένα «βέτο» άσκησαν στους διακοσμητές: η πέτρα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτη

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να πάρετε ένα σπίτι με τέτοια αισθητική και ιστορία και να το φτιάξετε έτσι ώστε να ταιριάζει σε μια σύγχρονη οικογένεια», λέει η ιδρυτής της Γενικής Συνέλευσης, Sarah Zames.

Το σπίτι – που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1700 κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου και ανανεώθηκε με μια διώροφη προσθήκη γύρω στο 1877 – είναι το μοναδικό στο είδους του στην ήσυχη πόλη.  «Η πέτρα διατηρεί την κατοικία άνετη το χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι», λέει η Zames. «Αλλά για εμάς, τα περισσότερα από τα οφέλη είναι αισθητικής φύσης- για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο οι χοντροί τοίχοι διαμορφώνουν το φως και επιτρέπουν πραγματικά όμορφες ατμόσφαιρες εντός.»

Το να μπαίνεις στο σπίτι μοιάζει με ταξίδι πίσω στο παρελθόν, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζεις την ταλαιπωρία του Παλαιού Κόσμου: είναι άνετο, μίνιμαλ και γεμάτο χαρακτήρα. Ο Stief και η Zames αναδιάρθρωσαν τον πρώτο όροφο, ο οποίος είχε προηγουμένως χωριστεί σε πολλά μικρά δωμάτια, ως σαλόνι κυρίως ανοιχτής διαρρύθμισης που περιλαμβάνει μια είσοδο, κουζίνα και έναν ανεπίσημο, ευέλικτο χώρο που το ζευγάρι αποκαλεί «το δωμάτιο για τα πάντα», με καθιστικό, τζάκι με ξύλα και παιδική γωνιά.

Για να αναδείξουν την ομορφιά των παλαιών τοίχων, που ήταν παλαιότερα καλυμμένοι με γύψο, οι σχεδιαστές τους τους απογύμνωσαν και στη συνέχεια άφησαν την πρόσφατα εκτεθειμένη σχιστόλιθο και τις λαμπερές κόκκινες αποχρώσεις να καθορίσουν μεγάλο μέρος της παλέτας για τον πρώτο όροφο: ένα ευμετάβλητο μείγμα βαθιών μπλε, σκούρων γκρι και απαλά καφέ. Οι σχεδιαστές πρόσθεσαν επίσης θερμαινόμενα πατώματα από τοπική σκληρή λευκή πεύκη, ένα «ταπεινό υλικό», λέει ο Stief, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε παραδοσιακά κτίρια.

Επανατοποθέτησαν δοκάρια οροφής ολόκληρου του κορμού, που βρέθηκαν μέσα σε ένα κατάστημα πρώην σιδηρουργού στο ακίνητο, και τα χρησιμοποίησαν σε όλο το σπίτι, επιλέγοντας έπιπλα που θα τα συμπληρώνουν: για την κουζίνα, ένα ζευγάρι στερεών σκαμνιών από δρύινο μπαρ από το Λονδίνο βασισμένο στο στούντιο σχεδιασμού Another Country που διαμορφώθηκε μετά από καθίσματα που φαίνονται σε καπνιστές μπαρ και εξοχικές κατοικίες στην Αγγλία του 19ου αιώνα. για το σαλόνι, μια δανέζικη ξαπλώστρα μεσαίου αιώνα με βελούδινα μαξιλάρια σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη Jaime Hayon που γεννήθηκε στη Μαδρίτη.

Ενώ το σπίτι έχει ως επί το πλείστον διαμορφωθεί σε ουδέτερες αποχρώσεις, υπάρχουν ζώνες ζωηρότερου χρώματος που κάνουν τον χώρο να φαντάζει πιο σύγχρονος. Η κύρια κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο του πρώτου ορόφου, για παράδειγμα, που μαζί αποτελούν την αρχική κατασκευή του κτηρίου στα τέλη του 18ου αιώνα, είναι μερικώς βαμμένα σε μια πολύ ιδιαίτερη απόχρωση του ροζ και διακοσμημένα με λιθογραφικές εκτυπώσεις κίτρινων κισσών και μπλε τζάι από το John James Audubon’s 1827 «The Birds» της Αμερικής », μαζί με μικροσκοπικά επιχρυσωμένα αγάλματα σπίνων.

Αλλά ίσως το πιο ζωντανό δωμάτιο από όλα είναι το δωμάτιο σε σκόνη του πρώτου ορόφου, το οποίο είναι διακοσμημένο σε μια γήινη πράσινη ταπετσαρία με λουλούδια από την Farrow & Ball που φέρνει καλαίσθητα στο σπίτι φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, στο σπίτι υπάρχουν 20 παράθυρα – πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν συνήθως σε πέτρινα σπίτια αυτής της εποχής – που έχουν ανακαινιστεί σε μπλε πέτρα από ένα τοπικό λατομείο και προσφέρουν θέα στα βουνά Catskill και στα πολλά δέντρα της ιδιοκτησίας.

Στο μπάνιο του επάνω ορόφου, το οποίο καλύπτεται από λευκά πλακάκια με διάφορα φινιρίσματα από την εταιρεία Καλιφόρνια Heath Ceramics, υπάρχει ένα καταπληκτικό παράθυρο με θέα σε ένα γειτονικό σπίτι, που ανήκει σε μια οικογένεια που ζει εκεί από γενιά σε γενιά από τις αρχές του 1800, και  αντικαθιστά έναν καθρέφτη πάνω από το νεροχύτη . Η αγαπημένη θέα των σχεδιαστών και των ιδιοκτητών σπιτιού, ωστόσο, είναι αυτή της λίμνης τα ομιχλώδη πρωινά, πλαισιωμένη από το πάνω τμήμα μιας ολλανδικής πόρτας στην κουζίνα.

Αν και η ανακαίνιση είχε ως στόχο να προσφέρει στο ζευγάρι των… σκληροπηρυνικών αυτών Νεοόρκέζων ένα σπίτι διακοπών – ένα μέρος για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν από τους ρυθμούς της πόλης- έχουν περάσει περισσότερο χρόνο εκεί από το αναμενόμενο.

Τα Σαββατοκύριακα, ας πούμε, ψωνίζουν στην αγορά των αγροτών στην πόλη και μαζεύουν προμήθειες από το αγαπημένο τους εξοχικό κατάστημα και, περιστασιακά, μηλίτη από έναν οικογενειακό τύπο στη γειτονική πόλη Hankins. Κάθε μέρα το μεσημέρι, ακούγεται μια σειρήνα από τον πυροσβεστικό σταθμό του Callicoon. «Ο θόρυβος αντηχεί από την πόλη και στην κοιλάδα», λέει ο ένας από τους ιδιοκτήτες σπιτιού. «Είναι ο μόνος τρόπος να μετρήσουμε το χρόνο εδώ.»

Με πληροφορίες από τους New York Times

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024